INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.WHATSAPP 0163520795

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Rabu, Februari 03, 2010

HAYATILAH ADAB-ADAB MEMELIHARA BINATANG TERNAKAN

Artikal ini saya copy dari Pas Cawangan Felda Kg Awah


Wahai Penternak-Penternak Di Felda Kg Awah

HAYATILAH ADAB-ADAB MEMELIHARA BINATANG TERNAKAN

1. Tidak boleh dilepaskan bebas tanpa kawalan hingga menceroboh masuk ke tanah milik orang lain, merosakkan tanaman atau berkeliaran di jalan raya sehingga boleh membahayakan orang lain.

2. Binatang yang diternak atau dipelihara tidak boleh dizalimi. Contohnya meletakkan ikan di dalam bekas yang kecil lagi sempit dan tidak diberikan airnya.

3. Binatang ternakan hendaklah tidak menganggu ketenteraman jiran tetangga seperti mendatangkan bunyi bising, bau busuk, atau mencemarkan persekitaran dengan sisa makanan dan najis.

4. Binatang ternakan hendaklah diberi makanan atau dibiarkan ia mencari makanan dengan sendiri. Penternak tidak boleh mengurung binatang tanpa diberi makanan.

Hadis Rasulullah saw: "dIAZAB SEORANG PEREMPUAN KERANA SEEKOR KUCING YANG DIKURUNGNYA SEHINGGA MATI, MAKA DIA MASUK NERAKA KERANANYA. PEREMPUAN ITU TIDAK MEMBERI MAKANAN DAN MINUMAN BAHKAN DIA TIDAK MAHU MEMBERIKAN KUCING ITU MEMAKAN SERANGGA2 TANAH. (Riawayat Bukhari & Muslim)

{sama2lah kita bertanggungjawab terhadap bibatang peliharaan kita. Kat mana2pun kita boleh lihat lembu, kerbau, ayam, kambing & macam2 binatang peliharaan dibiarkan berkeliaran di dalam tanah orang, di tengah2 jalan, dan memakan tanaman orang lain. Semua ini akan memberi dosa dan mendatangkan kemurkaan Allah di dunia dan akhirat.

Sesetengah ustaz yang membaca beberapa kitab berkata, lembu yang memakan ternakan orang tanpa kebenaran, hukumnya haram, dagingnya haram dan tidak sah untuk dikorbankan atau diakikahkannya.

Oleh itu, takutlah dengan amaran Allah bahawa jika ibadah sebesar zarah akan dibalas, kalau dosa sebesar zarah juga akan diazab.

Sama2lh kita bermuhasabah.}
Posted by admin at 11:16:00 PM |
Berita Berkait
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong