INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.WHATSAPP 0163520795

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Selasa, April 05, 2011

Gen 2 Felda Kota Gelanggi tuntut hak


Tanpa dipengaruhi parti politik, seramai 600 generasi kedua Felda Kota Gelanggi 1 dan 3 Jerantut minggu lalu berdemonstrasi secara aman sambil mengemukakan memorandum yang menggesa kerajaan serta Felda menangani masalah pemilikan tanah termasuk perumahan yang gagal diselesaikan sehingga kini.

Memorandum yang mengandungi sebanyak 600 tandatangan generasi kedua dan warga peneroka dari kedua-dua tanah rancangan itu dikumpulkan untuk diserahkan kepada kepimpinan.

Ia membangkitkan mengenai dua tuntutan iaitu isu keperluan pembinaan rumah dan pemilikan tanah dalam kalangan generasi kedua yang masih menetap serta bekerja dalam kawasan Felda seiring dengan pertambahan penduduk.

Pertubuhan Anak-Anak Peneroka Felda (Anak) dan disokong oleh PAS, telah lama memperjuangkan soal kebajikan ini. Namun selama ini Felda dan Umno beriya-iya menafikan hak warga Felda ini walhal kekayaan agensi tersebut adalah daripada keringat dan titik peluh entiti tersebut.

Generasi kedua terutama yang menetap dan bekerja dalam kawasan Felda sebenarnya amat memerlukan penempatan kerena kebanyakan mereka masih menumpang tinggal bersama ibu bapa. Ada kes, di bawah satu bumbung rumah peneroka, terdapat banyak keluarga anak beranak kerana tiada tempat tinggal lain.

Sedangkan, masih terdapat lot tanah kosong yang boleh dibangunkan Kerajaan Negeri dalam kawasan Felda untuk memenuhi tuntutan sosial dan kebajikan generasi kedua, di sini.

Jika generasi kedua di kawasan lain boleh memperoleh lot tanah untuk penempatan, maka mereka juga layak menerima kemudahan sama seperti itu. Lot tapak dan pembinaan sendiri dengan bersyarat dapat membantu meringankan beban generasi kedua dan membolehkan mereka tidak ketinggalan untuk menikmati kehidupan lebih selesa.
Artikal asal dari sini

Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong