INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.WHATSAPP 0163520795

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Khamis, Jun 09, 2011

FELDA JOHOR DAN MASAALAH YG DIHADAPI

100% copy dari

Didalam lawatan kami dari Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat dan hasil daripada Majlis-Majlis Dialog diantara Biro ini dengan peneroka-peneroka Felda di Felda Sg Mas, Felda Adela, Felda Bukit Batu, Felda Ulu Dengar, Felda Redong dan Felda Maokil serta pertemuan dengan peneroka-peneroka Felda Cahaya Baru, Felda Papan Timur, Felda Nipah 2, Felda Ulu Betong, Felda Lok Hing, Felda Chempelak, Felda Tenang, Felda Kahang dan Felda Kemelah, pelbagai masalah telah ditimbulkan.
Di Felda Redong, lebih kurang 43 orang peneroka-peneroka dihalang oleh pihak pengurusan Felda daripada mengambil alih ladang mereka untuk mereka menguruskan sendiri.

Mereka telah melantik seorang peguam di Negeri Johor untuk mengambil tindakan saman di Mahkamah terhadap Felda.

Peneroka-peneroka tidak berpuas hati kerana ladang-ladang mereka dibiarkan didalam keadaan semak samun, tidak diurus dengan baik dan tidak dibaja.

Peneroka-peneroka bimbang kerana keadaan yang menimpa kebun-kebun mereka tidak membolehkan sawit mereka mengeluarkan hasil yang baik dan dengan itu keupayaan mereka untuk membayar hutang kepada Felda menjadi terbatas sedangkan hutang mereka semakin bertambah kerana elaun sara hidup yang mereka terima dari Felda sebanyak RM1500.00 sebulan dikira sebagai hutang manakala kebun mereka tidak mengeluarkan pendapatan sewajarnya untuk menjelaskan hutang mereka kepada Felda.

Rata-rata hutang mereka kepada Felda sudah meningkat melebihi RM70,000.00 setiap orang.

Peneroka-peneroka rata-rata tidak puas hati dengan pengurusan yang dijalankan oleh Felda Technoplant, anak syarikat Felda itu gagal menguruskan ladang mereka. Sawit-sawit yang mati tidak disulam, tidak dijalankan pembajaan yang betul, dan dibiarkan tanah-tanah mereka didalam keadaan yang tidak terurus, semak-samun.

Peneroka-peneroka Felda Cahaya Baru pula mengatakan bahawa 7 ekar tanah getah mereka telah diserahkan kepada sebuah Syarikat Pemaju dan telah digadaikan kepada Bank dan terlepas tangan daripada mereka dengan janji bahawa mereka akan dibayar RM1.2 juta. Kini mereka sudah kehilangan tanah dan kehilangan pendapatan. Ada lebihan tanah seluas 2 ekar tetapi setiap bulan mereka hanya dibayar RM55.00 sahaja. Dua ekar tanah sawit itu boleh mendatangkan pendapatan tidak kurang daripada RM600.00 sebulan, tetapi mereka hanya dibayar dengan RM55.00 sahaja sebulan.

Mereka telah minta Menteri Besar Johor, Perdana Menteri dan semua jabatan-jabatan yang sepatutnya boleh memberikan pertolongan tetapi tidak ada Wakil Rakyat, Menteri Besar dan Perdana Menteri yang mahu mendatangkan bantuan, bahkan pemimpin-pemimpin besar ini pula yang menempelak mereka dengan kata-kata yang sangat menghinakan seperti: "Dulu kenapa ghairah sangat nak jadi jutawan?" walhal peneroka-peneroka itu dipujuk dan dirayu oleh pemimpin-pemimpin UMNO untuk menyerahkan tanah mereka.

Seorang peneroka di Felda Chempelak menyatakan bahawa pada tahun 2009, beliau mendapat Penyata bahawa hutang beliau dengan Felda termasuk bekalan baja semasa berbaki RM29,799.71. Dengan kerjasama adik-beradik, beliau telah jelaskan hutang itu sepenuh kepada Felda. Tetapi pada bulan April 2010, beliau menerima Penyata Hutang yang baru bahawa beliau masih terhutang sebanyak RM14,000.00. Beliau sangat tidak berpuas hati lantas menemui Pengurus Felda rancangan untuk mendapatkan penjelasan kerana beliau telah mengambil alih ladang untuk kerja sendiri dan tidak lagi mengambil apa-apa elaun atau bekalan baja dan lain-lain dari Felda. Pengurus meminta beliau pergi ke Ibu Pejabat.

Setelah berbincang dengan Ibu Pejabat Felda, beliau diberitahu bahawa Felda telah menerima daripadanya terlebih RM1200.00 dan lebihan itu dikembalikan kepadanya.

Pada bulan April 2011, sekali lagi beliau menerima surat dari Felda untuk beliau menjelaskan baki hutang beliau iaitu hutang baja semasa berjumlah RM5752.03. Beliau sangat tidak puas hati kerana seolah-olah Felda mengenakan hutang atas angin daripada beliau. Insya Allah, saya mengambil alih untuk menjawab Surat Tuntutan daripada Felda ini dan notis akan dihantar kepada Felda didalam sehari dua ini selepas saya kembali dari Rompin.

Di Felda Nipah 2, Tanam Semula yang dilaksanakan oleh Felda Technoplant diatas tanah peneroka-peneroka masih gagal dibuat walaupun tempoh tanaman sudah berlalu lebih dari satu tahun.

Masalahnya Felda Technoplant tidak mempunyai semaian anak-anak sawit, dan anak-anak sawit yang dibekalkan adalah anak-anak sawit baka yang tidak elok. Bukan sahaja anak-anak sawit itu tidak membesar bahkan menjadi ketot setelah ditanam.

Tanaman itu pula tidak dibaja dan mati begitu sahaja. Apabila peneroka-peneroka mahu melaporkan kepada polis dan SPRM, pihak pengurus meminta kerjasama daripada peneroka-peneroka supaya beliau tidak dibebankan dengan kesukaran kerana tidak lama lagi mahu bersara.

Dan pengurus itu membuat helah bahawa anak-anak sawit yang ditanam itu mati kerana diserang oleh haiwan. Justeru, telah digali parit besar, dan direntang pagar berelektrik yang sebenarnya tidak ada aliran elektrik, dan kesemua kos pembangunan tambahan ini dikenakan kepada peneroka-peneroka menjadikan hutang peneroka-peneroka kepada Felda meninggi hasil kecuaian pengurusan Felda menguruskan tanaman mereka.

Dihampir kesemua rancangan Felda yang kami lawati, peneroka-peneroka mengadu mengenai Tabung Tanam Semula yang masih tidak dibayar oleh Felda kepada peneroka-peneroka yang menanam sendiri dan tidak bersama Felda.

Berhubung dengan isu ini kami telah meminta peneroka-peneroka menubuhkan Jawatankuasa Bertindak dan menyenaraikan semua peneroka-peneroka yang terlibat dengan isu Tabung Tanam Semula agar pihak Peguam PKR dapat mengambil tindakan saman terhadap Felda.

Bagi peneroka-peneroka yang tanam semula dengan sawit, mereka mempersoalkan kenapa mereka tidak dibayar oleh MPOB berhubung dengan Insentif Tanam Semula sebanyak RM5000.00.

Di Felda Lok Hing pula peneroka-peneroka mempersoalkan kenapa geran tanah mereka masih belum dikeluarkan walaupun mereka telah lama menjelaskan BK kepada Felda dan cac melalui Felda. Mereka sedar bahawa tujuan Felda melengah-lengahkan pemberian geran ini adalah untuk dimanipulasi supaya mereka menanam bersama Felda dan dengan itu akan membelenggu mereka dengan hutang besar berterusan.

Team guaman daripada Biro Masyarakat Felda akan mengambil tindakan sewajarnya bagi mengatasi masalah yang dihadapi oleh peneroka-peneroka Felda di Negeri Johor.

Nampaknya, Felda tidak mempunyai sikap untuk berkebajikan kepada peneroka-peneroka dan "lagu" yang difahami oleh Felda hanyalah dalam bentuk saman yang akan dikemukakan kepadanya.
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong