INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.WHATSAPP 0163520795

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Rabu, Julai 27, 2011

PENTADBIRAN FELDA MENJALANKAN UGUTAN

Diseluruh Rancangan Felda dan khasnya kawasan Jengka.

Pengurus dan pegawai-pegawai dari beberapa Pejabat Felda di sekitar Jengka sedang giat menjalankan kempen mengugut peneroka-peneroka Felda yang memfailkan saman terhadap Felda berhubung dengan manipulasi peratusan perahan KPG oleh kilang-kilang Felda di Jengka 8, Jengka 3 dan Jengka 18.

Peneroka-peneroka yang menghadiri Majlis penyerahan borang Waran Untuk Bertindak iaitu surat kuasa melantik peguam bagi memfailkan saman terhadap Felda mewakili peneroka-peneroka Felda.

Setakat ini sudah terkumpul 964 peneroka-peneroka Felda sekitar kawasan Jengka yang memfailkan saman terhadap Felda. Bilangan itu akan bertambah melebihi 1000 orang apabila tarikh tutup penyertaan iaitu pada minggu ketiga bulan Ogos nanti.

Setiap seorang peneroka menyaman Felda sebanyak RM458,000.00 kerugian yang mereka alami sejak 15 tahun yang lampau kerana manipulasi peratusan perahan yang berlaku di Kilang Jengka 8, Kilang Jengka 3 dan Kilang Jengka 18.

Peratusan perahan yang disahkan oleh Makmal adalah 27% sedangkan peratusan yang diberikan oleh kilang-kilang itu adalah diantara 17% hingga 18% sahaja.

Sejak peneroka-peneroka menjalankan kegiatan mengumpulkan rakan-rakan peneroka untuk menyaman Felda, pihak pengurusan Felda menaikkan peratusan perahan itu kepada lebihkurang 20%-21%.

Walaupun peneroka-peneroka tersebut telah mengemukakan saman terhadap Felda, namun mereka masih membuka pintu rundingan dengan berpegang kepada prinsip bahawa mereka tidak sekali-kali menuntut Hak Felda tetapi hanya menuntut hak mereka yang telah dimanipulasikan oleh Felda.

Peneroka-peneroka memberi amaran kepada pegawai-pegawai Felda yang sedang menjalankan kegiatan mengugut itu supaya memberhentikan tindakan mereka dan mereka telah melantik peguam untuk berdepan dengan pegawai-pegawai Felda tersebut dan jika sekiranya ugutan ini tidak dihentikan tindakan undang-undang akan diambil terhadap pegawai-pegawai berkenaan.

Ugutan yang dijalankan adalah berbentuk ugutan supaya peneroka-peneroka ini menarik balik tuntutan mereka terhadap Felda.

Diantara ugutan yang digunakan ialah penapian kepada peneroka-peneroka itu keatas bonos tahunan dan "duit raya", namun peneroka-peneroka tidak memperdulikan ugutan ini kerana sejak mereka memulakan tindakan menyaman Felda peratusan perahan KPG mereka telah berjaya dinaikkan dari 18% kepada 21%, dan kenaikan ini sudah melebihi bonos tahunan dan hari raya yang boleh mereka terima.

Beberapa orang peneroka telah diminta menandatangani borang kosong oleh pentadbiran Felda diperingkat Rancangan, dan mereka yang terkeliru dan menandatangani borang kosong itu telah beramai-ramai menghadirkan diri ke Pejabat Felda dan menuntut supaya Borang kosong yang mereka tandatangani itu dikembalikan kepada mereka.

Jika Borang kosong itu terkemudian dari ini akan digunakan untuk memanipulasikan kedudukan peneroka-peneroka tersebut berhubung dengan saman yang mereka kemukakan terhadap Felda mereka tidak teragak-agak akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pegawai-pegawai yang terlibat.

http://lubokkawah.blogspot.com/2011/07/peguam-suhaimi-said-menerima-253-borang.html
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong