INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Isnin, April 16, 2012

Blue Form , Pink Form dan ..........Untuk Peneroka


Selalunya dalam sesuatu penyenaraian, peruntukan saham-saham dibahagikan kepada tiga atau segmen aatau lima segmen iaitu;

1. Peruntukan Pink Form atau Borang Merah Jambu diberikan kepada kakitangan syarikat dan pengarah syarikat dan mereka perlu membayar penuh berdasarkan harga tawaran Saham Terbitan Awamnya.
2. Kadang-kadang peruntukan Blue Form atau Borang Biru dikeluarkan khas untuk kakitangan mahupun orang-orang yang penting dalam membangunkan syarikat tersebut. Berbeza dengan Borang Merah Jambu, Boran Biru selalunya diberikan secara percuma.
3. Green Form atau Borang Hijau pula diperuntukan kepada pelabur-pelabur institusi mahupun pelabur high networth dengan jumlah pelaburan minima RM 250,000.00.
4. Seterusnya peruntukan saham di MITI untuk pelabur-pelabur yang dipilih oleh pihak MITI.
5. Akhir sekali White Form atau Borang Putih untuk pelabur awam.

Dalam hal ini sesekali ada syarikat yang bermurah hati dan menawarkan Borang Biru kepada kakitangan syarikat mereka. Setakat yang FY ingat, kakitangan syarikat Maxis dan Bursa mendapat Borang Biru ini. Tidak seperti Borang Merah Jambu yang perlu dibayar mengikut harga tawarannya, Borang Biru pula diberikan secara percuma atau dengan diskaun harga yang besar.

Dalam kes Borang Biru yang diberikan kepada kakitangan Bursa Malaysia yang disenaraikan pada 18 Mac 2005, kakitangan Bursa Malaysia diberi pilihan sama ada untuk menerima habuan berbentuk tunai atau peruntukan saham Borang Biru secara percuma pada harga tawaran RM 3.00 sesaham. Untuk pengetahuan anda semua, saham Bursa Malaysia naik ke peringkat tertinggi pada harga RM 15.00 iaitu kenaikan sebanyak 400%.

Kepada warga Felda yang mendapat peruntukan Borang Biru ini atau yang menerimanya tetapi tidak mempunyai akaun CDS maka ia tidak akan berharga dan anda juga yang akan rugi. Kepada mereka yang tidak mengambil dan menerima borang peruntukan Borang Biru ini, maka peruntukan tersebut akan diberikan kepada orang lain samada pihak institusi mahupun diperuntukan kepada pelabur awam.

Oleh yang demikian, bukalah akaun CDS yang cuma mengenakan sebanyak RM10.00 sahaja dimana-mana syarikat Broker yang berdekatan.

BAGAIMANAKAH BENTUKNYA BORANG BIRU ITU?
Allotment Form atau Borang Peruntukan Saham ini sama sahaja bentuknya walaupun apapun juga warnanya. Di dalam borang itu kenalah isikan ruang nama dan alamat penuh, nombor kad pengenalan, jumlah saham yang dipohon atau yang diperuntukan, nombor akaun CDS dan beberapa perkara lain. Itu sahaja. Bagi pelabur yang pernah memohon saham terbitan awam atau IPO dengan mengisi borang berwarna putih maka begitulah bentuk borangnya cuma warnanya sahaja yang membezakannya.

KENAPA BORANG PERUNTUKAN SAHAM ITU BERWARNA WARNI?

Borang-borang itu mempunyai warna hijau, biru, putih dan merah jambu tiada tujuan lain melainkan ia memudahkan Issuing House untuk membahagi-bahagi dan mengetahui pelabur mana dapat peruntukan saham yang mana. Itu sahaja tujuannya.

Asal www.faizalyusup.net
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

1 ulasan:

Unknown berkata...

Saya tak faham kenapa borang biru (jual saham) perlu diisi oleh peneroka lebih awal.

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong