INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Rabu, April 04, 2012

ISTERI MUDA ISA SAMAD JUGA ADA PEJABAT DI TINGKAT 10 FELDA ?

Cerita dari MSO

saya cuba-cuba tanya mengenai kekalutan di Felda sekarang ini tentang penyenaraian Felda Global Ventures Holidings (FGVH).

Saya kira mereka tahu apa yang berlaku di ibu pejabat Felda. Benar. Cerita mereka sama dengan cerita di luar di kalangan peneroka. Penyenaraian FGVH itu dibuat dalam keadaan tergesa-gesa menurut mereka. Si isteri suami itu berkebetulan menyediakan satu sistem berhubung penyenaraian itu menjelaskan banyak duit dibelanjakan untuk penyenaraian itu. Membazir wang peneroka.

"Lepas satu sistem satu sistem dibuat, sekejap begitu sekejap begini menyebabkan banyak wang habis, MSO" katanya yang mesra memanggil saya MSO.

Mereka juga bercerita fasal pergolakan dalaman, mengenai pertukaran pegawai dilakukan hampir setiap bulan. Menurut mereka pertukaran itu semata-mata dibuat untuk melindungi sesuatu yang berlaku di dalam Felda. Kemasukan Mohd Isa Samad di Felda menimbulkan banyak masalah dan merosakkan ketenangan dalam Felda.

Sejenak diam cerita perihal pengawai dan penindasan dalam Felda tiba-tiba meletup dari mulut si suami kepada si isteri itu cerita mengenai isteri Pengerusi Felda Mohd Isa Samad bernama Bibi Sharliza Mohd Khalid.

"MSO tahu cerita mengenai isteri Mat Isa?" tanya si suami. "Cerita apa..?" tanya saya sambil meneka mungkin dia hendak beri tahu yang isteri Isa itu adalah seorang puteri Umno yang pernah menjadi wakil rakyat di Negeri Sembilan.

"Dia ada opis di Felda?" katanya menyebabkan saya terbelalak. Fikiran melarang menjabat wajah montok gemuki pendek Rosmah Mansor. Setongkok tubuh Rosmah masuk ke dalam kedua belah biji mata saya. "Kenapa..?" soal saya kehairanan.

"Dia ada pejabat di Felda di tingkat 10?" katanya lagi. "Untuk apa, apa faedahnya...takkan nak temankan Isa sampai ada pejabat?" rungut saya nada bergurau kemudian mahukan kepastian; "Mungkin dia pergi jumpa suami dia, je.."

Oh kalau begitu si Bibi ini sudah jadi macam Rosmah. Apakah dia meniru Rosmah? Rosmah waktu awal-awal dulu ada pejabat di lantai (tingkat) pejabat suaminya. Sebaik sahaja Najib Razak dilantik menjadi perdana menteri, diperluaskan lagi pejabat itu. Tidak pasti apakah pejabat Rosmah di JPM itu masih ada atau pun sudah di pindah ke Kuala Pilah apabila ramai orang mempertuturkannya.

Saya tidak fikir Bibi seperti Rosmah, gara-gara nak jaga suami sampai buat pejabat dekat pejabat suami? Tetapi perkara-perkara jaga suami begini tidak mustahil. Biasanya suami ada skandal atau afair dengan staf menyebabkan isteri jadi pening kalau duduk di rumah?
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong