INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.WHATSAPP 0163520795

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Khamis, Ogos 22, 2013

BICARA MAZLAN ALIMAN SAMAN POLIS

TEMERLOH: Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Akhtar Tahir hari ini menetapkan 23 Oktober depan sebagai tarikh keputusan perbicaraan kes saman malu Presiden Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman terhadap polis dan Kerajaan Malaysia.  
 Peguam yang mewakili Mazlan, Wan Rohimi Wan Daud berkata pada 16 Ogos 2010, Mazlan selaku plaintif telah memfailkan saman terhadap empat pihak iaitu Pengurus Felda Lembah Klau Awang Sulong, Felda, Inspektor Mohd Azran Rahmat (pegawai polis yang menangkapnya) dan Kerajaan Malaysia. 

Saman bernilai RM2 juta itu berikutan tangkapan (berniat jahat) yang dibuat terhadap Mazlan di Felda Lembah Klau dua tahun lalu.

Namun pada perbicaraan 21 Jun 2011, Hakim Mahkamah Tinggi telah menggugur Felda daripada dikaitkan dengan kes berkenaan.

 Menurut fakta kes, pada 9 Mac 2010 kira-kira jam 4.15 Mazlan ketika memenuhi satu undangan dialog dan perbincangan dengan peneroka berkaitan dengan masalah-masalah dialami mereka di rumah peneroka Hamidun Yeop Isa, telah dikepung oleh 30 orang polis bantuan Felda yang bersenjata dan diugut secara biadab oleh pegawai-pegawai Felda. 

Hamidun merupakan peneroka yang telah melangsaikan semua hutang dengan Felda dan telah mendapat hak milik tanah kediaman dan ladang. 
 Mazlan kemudian telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Raub. Namun terdapat satu lagi laporan oleh pengurus rancangan Felda Lembah Klau yang menyebabkan beliau kemudiannya ditahan, direman dan terpaksa merengkok selama dua hari di lokap IPD tersebut. 

Wan Rohimi berkata, perbicaraan hari ini ialah plaintif mencabar tangkapan dan penahanan yang kononnya dikenakan di bawah Seksyen 441 Kanun Keseksaan atas dakwaan melakukan pencerobohan ketika mengadakan sesi dialog dengan peneroka semalam. Jika sabit kesalahan boleh dipenjara tidak lebih enam bulan dan didenda tidak lebih RM3,000 atau kedua-duanya sekali.

“Dalam kes ini Hamidun telah menjelaskan semua hutangnya dengan Felda, beliau telah mendapat hak milik tanah dan tidak terikat dengan Akta GSA. Jadi tidak ada pencerobohan jenayah dilakukan Mazlan ke atas harta Felda.

“Mazlan tidak berceramah di balai raya. Jadi tidak ada elemen kesalahan jenayah tetapi kenapa beliau ditahan, direman dan merengkok di lokap IPD Raub dahulu. Jadi atas asas inilah plaintif menyaman polis dan Kerajaan Malaysia,” katanya.

Tambah Wan Rohimi, keputusan pada 23 Oktober nanti juga akan menetapkan jumlah ganti rugi kepada plaintif.

Dalam pada itu, Mazlan berkata hari ini beliau melalui pengalaman pertama bercakap dalam kandang saksi di mahkamah.

Turut mengiringi Mazlan ke Mahkamah Tinggi Temerloh hari ini ialah Timbalan Presiden Anak Aris Fezul Ismail, Pengerusi Anak Pahang Yohanis Ahmad, Penasihat Undang-Undang Anak Harris Abdullah, Penasihat Undang-Undang PKR Pahang Ahmad Nizam Hamid serta kira-kira 30 penyokong.


Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong