INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Selasa, Disember 23, 2014

KRISIS EKONOMI MENJELANG 2015

KRISIS EKONOMI MENJELANG 2015... BERHENTILAH 'ENJOY'
Jika kita melihat di wall facebook, rata² kita masih berseronok seronok dgn rezeki yg ada. Jika terlebih mampu tidak mengapa tetapi jika cukup² makan, cukuplah sbb kita akan melalui krisis ekonomi yg mengerikan. Ingat! Ini bukan kata² politik tetapi ini hakikatnya..!

Jika anda pekerja kerajaan, pedulikan kerana walau apa berlaku gaji anda tetap dimasukkan. Tapi jika anda pekerja swasta atau peniaga kecil dan sederhana bersiap siaplah utk menghadapi hari2 yg sukar, mungkin sesukar 1997-1999 dahulu. Di mana ada General Manager menjadi pemandu teksi.
Sebelum membaca, saya mahu kalian bersihakan minda 'kepartian' yg ada utk memudahkan kalian faham tentang ekonomi negara.

Lebih memeritkan lagi keadaan apabila negara kita tidak diuruskan dgn baik. Ia umpama kita berniaga untung RM 30 tapi belanja sehari RM 50. Kadar pendapatan rakyat Malaysia pula tidak selari dgn kos sara hidup. Contoh 60 peratus rakyat Malaysia bergaji bawah 3000 tapi kos sara hidup lebih tinggi daripada pendapatan majoriti rakyat.

Harga Hartanah melonjak 300% kurang dari 10 tahun. Sebagai contoh rumah teres 20 x 70 pada 2003 sekitar RM150-250 k melonjak kpd 500-1 juta. Malangnya rumah yg mahal itu turut habis dijual. Siapa yg beli? Bukankah seperti ada kawalan dari pihak tertentu...wallahuallam.

Jgn lupa hakikatnya kerana akhbar Malaysia sahaja yg byk sembunyikan fakta yg benar. GDP 55 % adalah berbahaya. Peramal ekonomi berkata pada 2017...Malaysia akan berhutang sebanyak RM 700 billion..menuju ke ambang bankrapsi. Kenapa ia begitu pantas berlaku? Sbb negara kita terlalu dasyat korupsinya. Org Melayu menganggap rasuah itu adalah komisen. Bila terlalu tinggi korupsi, maka dgn sendirinya nilai ringgit menjadi lemah...tiada keupayaan kita.

Ini bermakna rakyat Malaysia perlu menyimpan utk hari hujan, atau mungkin hari ribut. Jadi apa kita perlu lakukan? Berhenti melancong ke luar negara dlm tempoh 2 tahun ini melainkan anda mempunyai simpanan yg banyak. Perbanyakkan urusan perniagaan dgn kerajaan walaupun budget kerajaan utk tujuan tersebut juga akan disekat.

Ini masa kita berhenti utk melabur utk perniagaan. Ini adalah masa kpd mereka yg mempunyai harta utk melabur dlm bidang hartanah. Harga² rumah kedai akan jatuh, begitu juga dgn tanah.
Bagi adik² lepasan Universiti, inilah masa kalian utk terus menyambung pengajian 'Master' atau Phd kalian. Dlm kegawatan ekonomi jika adalah amat sukar utk kalian berkhidmat dgn syarikat korporat gergasi sekalipun seperti Astro, Celcom, Media Prima dan sebagainya kerana syarikat² terbabit sibuk utk membuang pekerjanya.

Cukuplah setakat ini serba sedikit kita berkongsi maklumat. Selamat mengharungi hari² yg sukar ini. Hikmahnya tentu ada...tentu ramai² yg akan sujud memohon kpd Allah...Alhamdulillah.

2 minggu lagi to see next year..!!
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong