INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Selasa, Februari 07, 2012

WALL STREET JOURNAL.? FELDA GLOBAL ?


Para Peneroka yang teringin sangat main apung-apung dengan harta felda baca ini dulu hayati baik-baik ia ada kaitanya dengan apung-apung yang orang luar nak buat dengan harta felda ni...

APA SEBENARNYA ASIA WALL STREET JOURNAL


The Asian Wall Street Journal ( AWSJ ) menjadi buat mulut pada minggu ini. Jarang sekali akhbar luar negara dibincang bagini hebat terutama oleh orang-orang yang tidak membaca akhbar ini. Dari Pemuda Pas hingga ke Menteri Luar Malaysia semua ada memiliki pandangan tentang AWSJ. Pandangan ini berkaitan dengan kenyataan temu bual Anwar Ibrahim yang baru dilaporkan dalam akhbar ini.

Saya juga memiliki pandangan tentang AWSJ. Saya juga memiliki pandangan tentang Israel. Saya juga memiliki pandangan tentang peranan zionis Israel di Timur Tengah dan di seluruh dunia. Saya juga memiliki pandangan tentang perjuangan adil rakyat Palestin. Saya juga memiliki pandangan tentang homoseksual. Pandangan-pandangan saya ini mungkin tidak selari dengan pandangan Anwar Ibrahim, atau dengan pandangan pandangan Dewan Pemuda Pas – mustahil padangan saya akan sama dengan pandangan Menteri Luar Malaysia.
Tetapi disini bukan pandangan tentang zionis Israel atau tentang hubungan homoseksual yang ingin saya lakar. Saya ingin menggarap tentang apa dia akhbar ASWJ. Untuk saya jika warga Malaysia memahami apa dia ASWJ maka dengan serta merta kita akan sedar betapa bangangnya heboh-heboh kita minggu ini. Saya juga berharap apa yang saya lakar ini akan membawa pencerahan fikrah untuk membantu kita memahami realpolitik – memahami peranan media dan modal.

ASWJ ini bukan secara tetiba wujud di Asia untuk menjadi bacaan wajib kepada politikus dan kaum pemodal di Asia Tenggara. Sebelum meluasnya pengaruh ASWJ ini telah wujud satu majalah yang dipanggil Far Eastern Economic Review (FEER). Majalah mingguan terbitan Hong KOng yang dimulakan dari tahun 1946.

Majalah FEER ini cukup berpengaruh dikalangan kaum pemodal dan politikus di Asia Tenggara. FEER adalah suara dan lambang keagungan Empire British. FEER mewakili kepentingan kaum pemodal Anglo-Amerika. Majalah ini menjadi suara dan nadi kaum pemodal British yang ketika itu masih banyak menguasai gedung-gedung perniagaan di China dan Asia Tenggara.

Pada tahap gemilangnya FEER pernah mencecah lebih dari 90,000 naskah jualan untuk satu minggu. Dan jangan terperanjat – warga yang paling banyak membeli dan membaca FFER ialah warga Malaysia. Ini pada ketika pengaruh kaum pemodal British di Tanah Melayu kemudian Malaysia masih mencengkam kukuh.

FEER kemudian telah dibeli oleh syarikat Dows Jones & Company pemilik ASWJ. Nampak atau tidak apa ertinya pembelian ini? Towkay AWSJ membeli FEER bukan hendak memastikan majalah ini laris dan terus berkembang. Niat pembelian ialah untuk membunuh mati majalah ini. Apabila FEER tutup kedai pada tahun 2009 maka berkembanglah akhbar AWSJ yang seratus peratus mewakili kepentingan ekonomi kaum pemodal multinasional dari Wall Street Amerika. Kematian FEER adalah tanda bahawa pengaruh kaum pemodal British telah malap dan pengaruh kaum pemodal Amerika melonjak naik di Asia dan Asia Tenggara.

AWSJ - namanya sahaja telah menunjukan bahawa akhbar ini tanpa segan silu mengatakan kepada dunia bahawa ianya mewakili kepentingan Wall Street. Untuk Mak Cik Felda dan Pak Cik Felda yang tidak tahu - Wall Street ialah nama satu jalan di New York. Di jalan ini ialah rumah Bursa Saham Amerika, NASDAQ , New York Mercantile Exchange. Jalan ini adalah tempat dimana lanun dan penganyak-penyangak kapitalis bertelur, mengeram dan menetaskan kerenah, masalah dan bala bencana kepada muka bumi ini.

Wall Street tempat berjual beli. Wall Street juga menjadi reban utama kaum Zionis Antarabangsa. Di Wall Street kaum Zionis berkumpul bersama kaum kapitalis antarabangsa untuk membuat duit dan mencari laba. Penyangak dan lanun besar di Wall Street ini akan menjual apa sahaja yang boleh dijual. Mereka akan membeli apa saja boleh dibeli dengan murah dan dijual dengan mahal.

Tepong, sawit, minyak, candu, bom, kapal terbang, China Doll, hutang, kokain, ganja, arak - malah apa sahaja yang mendatangkan keuntungan akan diniagakan di Wall Street. Warga di Wall Street ini tuhanya bernama Dolar. Kiblat mereka ialah Federal Reserve. Nabi mereka ialah pada ketika ini bernama Ben Benarke seorang Zionis - sebelumnya Allen Greensopan juga seorang Zionis.

Kalau dizaman Nabi - Wall Street ini ialah jalan ke rumah Abu Jahal. Kalau di zaman Kerajaan Melayu Melaka Wall Street ialah jalan ke rumah Kitul dan Mendeliar. Kalau di Malaysia Wall Street ini ialah jalan ke rumah Mahathir Muhamad.

Di Wall Street ini akan di rancang siapa naik dan siapa turun. Bukan hanya siapa naik dan siapa turun di Rumah Puteh sahaja yang dirancang di Wall Street malah kuasa politik dunia pun akan diniagakan di Wall Street. Disini akan dirancang siapa mendapat kuasa di negara Dunia Ketiga atau siapa yang wajib dijatuhkan dan negara mana wajib diserang.

Untuk pembaca budiman biar saya nyatakan disini - Pintu Rumah Puteh dan Pintu Wall Street hubung berhubung. Masuk pintu hadapan Rumah Puteh akan membuka pintu belakang Wall Street. Kadangkala masuk pintu hadapan Wall Stareet akan membukan pintu belakang Rumah Puteh. Ini realpolitik dalam dunia hari ini. Ini kuasa politik, kuasa ekonomi dan kuasa bala tentera Empire Amerika dan kuasa Wall Street. Ini lah kuasa kaum pemodal dan kaum kapitalis.

Akhbar ASWJ journal ini ada Edisi Eropah ada Edisi Khusus untuk dunia termasuk Amerika Latin. Tuan empunya AWSJ ini ialah Dow Jones & Company - syarikat penerbitan gergasi yang berpengkalan di Amerika. Kaum pemodal dan kaum kapitalis selain dari melanggan dan mengupah ‘tukang lobi’ mereka juga memiliki akhbar dan media yang bertujuan untuk mengolah pandangan dan pendapat untuk memastikan kepentingan modal mereka didahulukan. Media kapitalis ini mengolah pandangan untuk memastikan kaum pemodal akan mendapat keuntungan maksima. Dunia ini mahu dibentuk dalam acuan kapitalis.

Peranan AWSJ ini tidak jauh bezanya dari peranan Utusan Malaysia. AWSJ melakar pandangan untuk kaum pemodal antarabangsa. Utusan Melayu melakar pandangan untuk kepentingan United Malays National Organisation. Yang berbeza hanyalah Utusan ditulis oleh penulis lekeh hinggakan tak ada sesiapa membeli dan membaca Utusan. AWSJ dengan dana yang lumayan mengupah penulis yang licik lagi berpengalaman hinggakan ajenda jahat kaum pemodal dan kaum Zionis antarabangsa ini tidak dapat dilihat.

Ramai yang lupa atau sengaja tidak mahu ingat bahawa sebelum Anwar ditemu bual, AWSJ juga telah menemu bual Najib Razak. AWSJ memberi nasehat agar Najib meneruskan ‘dasar terbuka- dasar liberal ’ sehingga ‘terkangkang’ luas agar kaum kapitalis antarabangsa dapat mengaut keuntungan maksima. Menurut AWSJ Najib hanya berkemungkinan menang pilihanraya jika Najib berani melupuskan kepentingan dasar pro Bumiputera. Dasar pro-Bumiputera ini menyusahkan kaum pemodal antarabanga untuk meniaga di Malaysia menurut pandangan AWSJ.

Dari bacaan saya – ini bukan nasehat. Ini tekanan. Tetapi temubual ini tidak menjadi buah mulut kerana dalam negara kita ini para pemikir Melayu yang pro-Bumiputera ‘kecut telor’ tak berani bersuara takut tersalah cakap. Jika silap cakap mungkin tidak lagi akan dijemput untuk menjadi ahli panel dirancangan Forum RTM atau tidak dipilih untuk menjadi juri di Pertandingan Juara Lagu.

Temu bual Anwar Ibrahim di AWSJ ini juga adalah satu tekanan untuk memastikan kepentingan kaum pemodal antrabangsa didahulukan. Perhatikan betul betul buah butir yang dilapor. Anwar berkata ‘lebih banyak lagi penswastaan akan dilakukan’. Kenyaatan ini untuk menyedapkan hati kaum pemodal antarabangsa kerana Anwar sedar dan tahu siapa di belakang AWSJ ini.

Mengenai Israel dan Zionis – saya harap telah jelas dari apa yang telah saya lakar. Kepentangan kaum kapitalis antarabangsa dan kaum Zionis adalah pada ketika ini ikat mengikat. Hari ini 6 buah syarikat Yahudi Zionis menguasai 96% saluran semua bentuk media di dunia. Sayugia cukup untuk saya menuliskan bahawa New York Times, Wall Stret Journal dan Washington Post – adalah milik Yahudi yang pro Israel.

Melalui temui bual dengan pemimpin politik Malaysia AWSJ ingin melihat apakah Najib Razak akan memberi keuntungan dan laba yang lebih berbanding dengan Anwar Ibrahim. Ini ajenda asasi AWSJ. Akhbar ini tidak akan mempedulikan tentang kezaliman ISA atau AUKU atau Akta Cetak atau jumlah bayi mati dibuang. Tidak mungkin berita-beriat sedemikian dilapor.

AWSJ sedar pada ketika ini politik di Malaysia sedang cair. Penyelidik dan pemerhati politik di AWSJ melihat tahun ini adalah tahun pilihanraya. AWSJ ingin memastikan jika Najib Razak atau Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri kepentingan kaum kapitalis akan terjaga rapi. AWSJ ini memastikan siapa yang lebih setia kepada kaum pemodal antarabangsa - Najib atau Anwar? Inilah makna temubual dari Asia Wall Street Journal. (TT)

dari SINI
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong