INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.WHATSAPP 0163520795

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Selasa, Februari 17, 2009

LADANG SG KOYAN SATU


COPY DARI http://lipis-zaini.blogspot.com/2009/02/ladang-sawit-sungai-koyan-1.html

Keadaan ladang tersebut
Serah ladang kepada penggurusan FELDA memang patut dilakukan oleh peneroka yang tidak mampu untuk mengurus ladang mereka kerana tidak mampu melaksanakan kerja ladang disebabkan factor usia. Tetapi jika peneroka merasa masih mampu dari segi modal dan boleh melakukan kerja di ladang adalah di cadangkan agar mengerjakan sendiri, kerana boleh mendapat untung yang maksimun ditambah dengan harga memuaskan pada hari ini .
Kelemahan mengerjakan ladang sendiri adalah disebabakan peneroka perlu membeli semua beralatan, upah kerja, baja, racun rumpai, kebanyakan peneroka gagal melaksanakan pengurusan ladang dengan sempurna seperti pokok tidak dibaja mengikut jadual menyebab penghasilan buah terbatut dan pokok kekuningan.

Saya merupaka anak peneroka hampir 18 tahun saya tidak menjengguh ladang milik orang tua kerana telah berkerja diluar dari tanah rancangan(Felda). Sebelum itu ladang sawit merupakan tempat saya berkerja selepas bersekolah, ladang itu menyebabkan saya pandai mengait buah sawit, menyusun pelepah dan yang tidak saya lupakan disitulah kami satu block yang mempunyai 22 peneroka seperti sebuah keluarga besar memikir, bekerja mengeluarkan hasih sawit ke Kilang. Traktor berhaga RM 80,000 mampu dibeli oleh ahli block untuk menggangkut hasil ladang ke kilang.
Pada hari ini saya bersama orang tua telah pergi melihat ladang setelah 18 tahun saya tinggalkan. Bagi saya tidak banyak berubah, jalan lama masih lagi digunakan walaupun teruk daripada dulu, pokok yang tinggi mengalah sudah rendah kerana telah ditanam semula.
Semasa tanam semula orang tua saya telah menyerah ladangnya kepada pihak Felda untuk diusahakan. Segala pengurusan ladang 100 peratus diselia oleh pihak Felda, dari menebang, menanam, mengambil hasil seterus menjual hasil dengan Felda.
Semasa di ladang saya perhatikan ladang orang tua saya tidak diambil perhatian oleh pihak Felda, ladangnya masih lagi semak, buah sawit tidak dituai beberapa tahun lalu sebab pelepah tidak dibuang hingga menyukar buruh ladang hendak menuai buah sawit. Ini menyebabkan kerugian kepada pihak Felda dan peneroka itu sendiri.
Saya berharap pihak pengurusan harus proaktif mengurus secara professional kerana pihak felda telah berjanji memegang amanah dan bertanggungjawab ke atas penyeliaan ladang hingga tiada peneroka merunggut ladang mereka tidak diselia dengan rafi. Masalah Kecuriaan buah sawit diladang harus dibendong tanpa ada unsur penyelewengan atau bersubhat dengan pekerja dan buruh. Sekian Terima Kasih
Anak Sungai Koyan 1
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong