INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.WHATSAPP 0163520795

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Isnin, Mei 10, 2010

Mazlan Aliman dihalang masuk ke Felda kerana takut belia berpaling

Artikal ini copy dari sini


Peresiden Persatuan Anak-Anak Peneroka Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman mendedahkan, tindakan menghalang beliau masuk ke tanah-tanah rancangan Felda adalah disebabkan kebimbangan pihak tertentu terhadap pengaruhnya.

Menurut Mazlan, terdapat permintaan khusus daripada pihak Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM) kepada Felda supaya memberi perhatian kepadanya kerana telah berjaya menarik sokongan belia yang berumur 41 tahun ke bawah.

Tambahnya, perkara tersebut telah diberi perhatian oleh Felda dan usaha serta tindakan untuk menghalangnya masuk ke tanah rancangan Felda diberi kerjasama oleh pihak keselamatan seperti polis dan Rela.

“Saya nak beritahu bahawa tindakan tidak membenarkan saya memasuki kawasan Felda bukanlah kerana mengetui pertubuhan haram dan sebagainya, sebaliknya wujud rasa bimbang di kalangan pihak kerana perjuangannya selama ini mendapat sambutan anak-anak peneroka.”

“Felda merupakan talian hayat terakhir kepada Umno dan BN, sebab itu mereka menjadi panik apabila kita dedahkan pelbagai kepincangan lalu melalui MBFM mereka meminta
saya dihalang daripada menemui warga peneroka terutama generasi kedua.”

“Perkara ini bukan direka bahkan saya telah diberikan salinan minit mesyuarat tentang hal itu termasuk dalam pertemuan tertutup mereka di Hulu Selangor baru-baru ini,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Pada 9 Mac lalu Mazlan ketika mengadakan majlis dialog di rumah seorang peneroka di Felda Lembah Klau, telah dikepung dan dilarang berada di situ oleh beberapa orang polis Felda (Felsco) dan pengurus rancangan.

Pengurus Felda berkenaan telah membuat laporan polis dan Mazlan kemudiannya ditahan di Balai Polis Raub. Selepas itu direman sehari oleh Mahkamah Magistret dan disiasat dibawah Seksyen 441 Kanun Keseksaan dan jika disabitkan kesalahan boleh dihukum penjara tidak melebehi 6 bulan atau denda tidak melebihi RM3,000.00 atau kedua-duanya sekali dibawah Seksyen 445 Kanun yang sama.

Pada 28 April lalu pula Mazlan yang hadir ke Majlis Dialog dengan peneroka-peneroka Felda Jengka 23 dikatakan cuba ditangkap oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Rancangan Felda berkenaan tetapi tidak berjaya.

Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong