INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.WHATSAPP 0163520795

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Rabu, Jun 30, 2010

FELDA DAN PENEROKA

Saya copy dari Facebook FELDA

Mohd Fauzi Sahat SALAM SEJAHTERA - Kepada genarasi Felda kedua felda yang telah berjaya, pandang2lah kebelakang kerana masih ramai lagi di antara mereka yang tercicir. Mereka inilah yang sepatutnya di bela oleh Felda dan bukannya orang di luar sana. Lihatlah betapa ramainya doktor2 di rancangan felda tu.Felda sepatutnya bertindak seperti MARA dengan m...embeli bangunan-bangunan atau membina bangunan2 kedai di bandar2 besar dan menyewakannya kepada anak2 peneroka supaya mereka boleh berniaga di bandar2 besar seperti Kuala Lumpur, Johor Baharu, Penang Dll.

Felda juga seharusnya menarik pelabur asing membina kilang2 eletronik, kelapa sawit, pembuatan industri DLL ke rancangan2 gugusan supaya anak-anak peneroka mendapat peluang pekerjaan. Ini boleh menghindarkan mereka daripada terjebak dengan gejala sosial yang menular ke rancangan2 felda.

Felda harus memberikan subsidi perumahan kepada peneroka yang kurang berkemampuan agar mereka dapat hidup lebih selesa di rancangan2 felda. Sistem pajakan kebun boleh dilaksanakan untuk tujuan ini.

Felda juga boleh melaksanakan sistem pakej haji peneroka felda supaya mereka dapat mengerjakan haji atau umrah dengan memberikan sistem pakej kepada golongan peneroka yang ramai supaya tambang haja/umrah boleh di kurangkan.

Felda boleh membeli apartment untuk peneroka2 yang megerjakan haji di Mekah supaya peneroka2 tidak terbeban dengan sewaan yang dikenakan oleh syarikat swasta.

Akhirnya FELDA sepatutnya bertindak seperti koperasi yang menjaga kebajikan ahlinya yang terdiri daripada peneroka2 felda.

Fikir-fikirkanlah wahai anak2 peneroka........ marilah kita sama-sama bangunkan masyarakat Felda kita supaya disegani oleh orang lain.

Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong