INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.WHATSAPP 0163520795

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Isnin, Julai 05, 2010

Buah sawit muda dan peneroka

Saya copy dari MEDIA GUAI
Peneroka FELDA amat faham dengan istilah BTS, perahan, buah muda, Tabung Tanam Semula, loading buah, wang sara hidup dan pelbagai lain istilah yang digunakan didalam dunia ladang atau kebun kelapa sawit.

Semalam kami sempat berbual dengan seorang yang pernah berkerja di dalam kilang kelapa sawit. Beliau menceritakan bagaimana pihak kilang berurusan dengan pelanggannya yang terdiri dari tiga kumpulan yang besar iaitu peneroka , agensi lain dan taukeh cina berkaitan dengan buah sawit muda.

Apabila taukeh cina bawa masuk beberapa lori mengandungi buah sawit dan ada pula yang mengandungi buah sawit muda, maka buah sawit yang muda ini tidak dikira dan disuruh bawa pulang. Maka taukeh cina ini bawa balik dan mencampurkannya dengan dengan buah sawit yang masak untuk lori yang berikutnya dan diterima. Dan pada musim beberapa hari lagi Tahun Baru Cina bakal menjelang maka beberapa perkara lagi yang berlaku…beliau memberhentikan ceritanya disini.

Tetapi apabila peneroka yang membawa buah muda, maka buah berkenaan dikehendaki tinggal dikilang. Kata mereka buah ini perlu dimusnahkan. Maka menggununglah tinggi timbunan buah sawit muda di kawasan lapang di Kilang tersebut. Pada malamnya beberapa mesin telah bekerja memunggah buah sawit muda ini. Sebahagian besar telah dimasukkan untuk diproses dan hanya sebahagian kecil sahaja dibuang ke tempat pembuangan. Inilah yang berlaku tambah beliau yang tidak mahu namanya dinyatakan.

Kebenaran cerita ini masih lagi disangsikan, namun jika mahu cerita yang sebenar tanyalah peneroka-peneroka yang mengusahakan kelapa sawit.. ikutilah kisah seterusnya disiri akan datang

Lagi cerita hampir sama.
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong