INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

MADU KELULUT CHINI 4

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Memuatkan ...

Ahad, September 02, 2012

CERITA BAB AIR DI PERLIMEN PEKAN

Isu Air di Chini belum berakhir lagi rupanya ...Saya ingatkan selepas keluarnya dalam blog saya ia sudah berakhir....dan ada 3 lagi cerita bab air di Pahang dalam blog ini 1,2,3
Dibawah ini perbualan di laman Facebook Saya Sayang Chini untuk bacaan umum agar menjadi iktibar semua pehak yg terlibat...
Chini adalah di bawah Perlimen PM kita ....masih lagi cerita bab air....



Mintak YB ADUN Chini prihatin dgn masalah peneroka Chini 5 yg berdepan masalah bekalan air sejak hampir 3 abad - dr thn 1984 hingga skrg. Tiap kali tiba musim perayaan, bila anak-anak pulang dr rantau atau takala ada majlis keraian, terpaksa bergelumang dgn masalah yg sama. Mohon ahli-ahli ssc memanjangkan masalah ini kpd YB ADUN, jgn asyik berpesta sana-sini..



Mazziah Othman Betul tu...jgn bg org hilang sabar....mak ayah yg tggl tu dh tua2 xkn nk bg diaorg angkut n tadah air....jaga dulu keperluan asas tu bru buat perancangan yg lain....

Sinar Suria Transport betul tu Ismael Abu Talib & Mazziah Othman...ni r salah 1 fungsi group SSC sepatutnya d ambil perhatian termasuk penaung serta YB...settlekan dulu masalah..baru r syok nak berpesta...kang tngah syok2 tetiba x de air nak basuh tangan...camne? x gitu?

Bintang Taurus Bgus group ssc nie prihatin. Mak ayah sy pn pnduduk felda chini 5..mmg btl ape yg disampaikan ismael adalah benar..

Halim Othman nk kena masuk tv dlu agaknya bru jln. klu pembankang punya tempat agaknya dak lama msuk tv..
Mohd Razali yb kita dok bpesta jer x amik brat mslh rkyat
Sinar Suria Transport amboi Mohd Razali...marah bebenor ko spai 3 x ko punya post komen ni...ihihihi...relax bro...geng2 group SSC & YB confirm ambil tindakan nanti atas rungutan kita ni...
Mazziah Othman Su: semua org marah su klu dok kt tmpt kami ni....
Sinar Suria Transport Yea maz : hanya yg alami jea fham...x ke btg idung mna nak tau kn?
Asiah Lias Samela ngan kwan umah sy..da lbh 8thn..waktu siang mmg xde air..m'jelang tgh mlm je baru ade..kenala b'sengkang mata basuh baju bagai..tadah air lg..time raye aritu pun same je cam thn2 yg lps..siang ttp xde air...
Wira Kiamat inilah fungsi SSC yg sbnrnye..bknnya tmpt utk berpestaaaa...
Yusnita Che Ahmad Dah berapa kali YB dato' menyelesaikan permasalahan ini...Untuk makluman semua...kapasiti air di Chini lebih dari mencukupi..masalah ini timbul apabila semua anak2 perantauan balik.jadi air yg digunakan melebihi kapasiti yg sepatutnya....jgn suka menuding jari kepada individu...
Yusnita Che Ahmad Perkataan 'berpesta tu' merujuk kepada perkara apa...tlg maklum Mohd Razali..Wira Kiamat....
Asiah Lias Maaf kak,ank2 perantauan x blk pun,same je..ari2 pya masalah..bkn time ank2 perantauan blk je masalah ni timbul...ari2 bkn setahun sekali..
Yusnita Che Ahmad Asiah Lias-kat mana rumah kawan tu..kalau kat chini 4..rujuk kat pjbt JBA dekat dgn tempat awak duduk tu....mhn maklumat...
Asiah Lias Ohhh..itu rumah mak ayah sy..sy pun da wat aduan..tp blm ade ape2 tindakan..
Wira Kiamat maaf kak ita..mksd sy berpesta di SSC mcm tnya kwn2 dh mkn ke blum? shat x? koi nk ke kolumpor..aokme nk ikut x..bg sy masalah2 mcm Asiah Lias kemukakan la fgsi sbnr SSC bkn semata hny utk bertanya kabar..itu menunjukkan kita semua ambk berat dan sayangkan CHINI..
Mazziah Othman Klau kapasiti air mencukupi x timbul mslh air x der....memncukupi bermaksud memenuhi keperluan bila2 masa...bkn masa yg tertentu shj....
Yusnita Che Ahmad Razali Alias- kita cari masalah untuk dicari penyelesaian....bukan cari masalah...apa2 bwk masalah dan maklumat dimana...alamat mana..rumah atas bukit yg mana....
Mazziah Othman Perkara tiada bekalan air ni bkn berlaku waktu puncak shj ttp hari biasa pun berlaku...dtg siasat tanya makcik2 yg dok kt chini 5 tu terutama yg berada di kwsn tinggi....berckp berdasarkn fakta bkn saja2 nk menyusahkan org lain....
Yusnita Che Ahmad Maziah Othman: kalau JBA tu koi yg punya senang sikit...(Mcmlah jba tu tahu berapa orang anak menantu nak balik raya-senang nak tadah air)....kat kolumpur pun x cukup air (ada syarikat air lagi)..kat kelantan pun sama ..tapi air yg kuar siap boleh bancuh kopi...bersyukur dan bersabarlah...tak semua benda yg dipinta boleh buat 'sekelip mata'...sabar...
Yusnita Che Ahmad Maziah Othman-tlg bg maklumat kawasan mana...no rumah berapa.chini berapa.....senang nak bgtau JBA...takkan semua benda nak salahkan YB Dato....
Mazziah Othman Semasa sya bercuti n blk ke chini tempoh hari saya dh bg alamat rumah n jemput YB dtg umah...tgok keadaan masa tu...tiada tindakan.....saya x cari mslh tp mslh yg dtg kena hadapi n selesaikn sebaik mgkn spy x berulang....
Helmey Emy Bla ada mslah nk cri Yb, tp bla senang xda plak nk egat.. Semua tmpt ada mslah, knp ketua blok kat kwsn yg ada mslh 2 xbwk dlm msyrt jkkr.. Nie nk mgharap kat Yb jew..
Yusnita Che Ahmad Tolong maklum-DIULANGI: tolong maklum alamat, nama, untuk Membantu menyelesaikan permasalahan...
Mazziah Othman Pn yusnita: ada ke s aya menyalahkn YB...klau pn nk tau btul ckp en ismail tu dh 2 dekad perkara ni blaku....
Septutnya pejabat pn ada simpan data penduduk n x de mslh nk estimat brape jumlah anak peneroka....
Utk peng pn sya mmg tggl di kl dn tiada mslh air d tmpt sya ni....
Mazziah Othman Tu la gunanya YB....tmpt mengadu rakyat yg ada mslh....
Bintang Taurus Korg bdebat pn tk slesai jugak. Yg mnanggung mmg panas. Wall nie bkn digunekan utk salah myalah..buat surat black n white n jmpe pihak bkenaan..smua pkara ade prosedur. Ikut step. Sy ckp nie skadar bg pndangan. Walhal mak ayah sy pn chini 5..ats bukit lg rumah.
Halim Othman stakat nak bgtau jba xpayah pakai yb xpe...
Yusnita Che Ahmad Betul berdasarkan fakta..maklumat ni bagus..tapi tlg bgtahu kat mana kami nak terjah org yg bermasalah ni,,,,,,saya pun duduk di chini 5 juga....mesy ;''3 yak ada naik pun isu ini..ketua blok pun tak ada bg makluman....mcm mana ni...
Halim Othman yb chini ni lain. tempat kongsi senang. sapa yg senang blehla kongsi dgn yb. yg ada masalah rujuk ketua blok. bak kata helmy. puihh
Yusnita Che Ahmad Sepatutnya perkara ini diambil maklum oleh ketua blok..minta bawa ke mesy jkkr....biar semua kepimpinan di c5 ambik maklum perkara ini...bila saya attend meeting jkkr x ada timbul isu ini....
Halim Othman yusnita.. dr umah ko ko jalan straight masuk smpi jumpa simpang ke rumah fadil ismail. kwsn tu lah ko gi terjah.
Yusnita Che Ahmad En.Halim bin Othman- rasa-rasa perlu kita berjumpa..mungkin ada yang terlekat di tekak...nampak mcm ada perkara lain yg ada di hati..
Yusnita Che Ahmad Ketua blok dia siapa!
Halim Othman Mls aku jumpa ko yusnita. Aku dok jauh. Mengundi nanti aku balik.hahaha
Halim Othman Kat situ banyak blok. Ketua blok pun byk.. Kwsn chini 5 tu byk kwsn berbukit. Majoriti nya xde air dikwsn atas bukit.
Yusnita Che Ahmad Kalau dah begitu gayanya..rasa2 tak dpt la den nak menolong...lupakan...salam bahagia
Halim Othman Xpayahlah tolong klu xbleh yusnita, ko wat jer keja ko ngan yb tu. Agak2 pintu hati ko terbuka nak tolong ko tolonglah.
Mazziah Othman Pn yusnita..u pm I no u or I pm u no I....mmg byk yg trlekat kt tekak...lg bgus klau satu chini ni...lebih memahami...
Mohammad Asyri Amaran blok 6 chini 5 time raye hri 2 prob ckit.hri2 biase tnye mak ok lg..(info dr mak sy)..mybe y mslah y rumah2 atas bukit 2....tkanan air slow...rasenye area dkat masjid chini 5 kn?
Azie Yan Time raya tmph hari semua tmpt bermasalah x kira rumah atas bukit ke,dlm gaung ke...bila semua anak menantu blk tekanan air jd rendah @ terus terputus...byg' klau hmpir 3k rumah dlm gugusan Felda Chini yg menggunakan mmg x sempurna bekalan air so jgn slh' mana2 pihak.....cuba tanya mak ayah masing2 pd hari2 biasa bekalan air bermasalah atau tdk.... Klau still bermasalah bg nama & alamat pd pengurusan Felda @ Timb JKKR masing untuk tindakan selanjutnya...insyaallah utk tindakan seterus YB blh bantu..
Yusnita Che Ahmad Pejabat Adun Chini sentiasa terbuka utk menyelesaikan permasalahan....jemput datang bersama maklumat.....
Yusnita Che Ahmad No tel dan fax; 094568992-pejabat adun chini.....
Mohd Razali aduan dh bnyk der,,,,sbb tu kitorg luah kt cni jer puuihhh...

Asiah Lias Utk pengetahuan,diawal sy msk ke group ni,sy pun da mengadu kat wall group ni..ramaila yg prihatin..n adela slh sorang admin amik tau n mntk alamat nak siasat n cube tlg panjang'n isu ni pd yg b'kenaan..katenyeee..pastu da lame skit,sy luah lg mslh yg same..n x pasal2 kena bahan ngan depa2 yg sgt prihatin..siap suh sy sndri p kat pjbt jba..da tu,yg admin mntk almat umah mak ayah sy tu,utk ape?utk simpaan?utk kumpul sampai b'jela2 aduan?sy pun da lupe ape name dia..yb dipilih utk kerja utk kite..sbb dekat n faham ngan masalah kite..katenyeee...n jgnla mengeluh plak org kanan bile org sik buat aduan yg same..sbb cam xde ape2 tindakan..spt di ats td,masalah ni MASALAH HARI2..BKN SETAHUN SEKALI...bg tmpt kwsn umah sy..harap maklum..
Sinar Suria Transport Yg sbenarnya...kita kena tau apa fungsi sesatu group atau kpulan atau psatuan tu beroperasi....utk mnyelesaikan masalah / menambahkn masalah / utk 1 1 tujuan tertentu sja... Itu yg pling utama...
Mazziah Othman Setuju dgn Asiah Lias n Sinar Suria
Sinar Suria Transport Utk pngtahuan, umah mak saya jg terlibat..ari2 biasa pun kekadang mcm tu juga...alamat umah saya 39 felda cini 5. Blok 2 peringkat 1. Bapak saya shafee md isa. Klau biasa mkn laksa penang dulu2, tu r umah dia. Jln ke umah pak imam mokhtar...geng yg komen kat ats ni, group blkang umah mak saya...area blok 9,10 &13....ketua blok ayah saya pn dh kena pecat sbb x jlnkan tugas. Skrg tugas kami sbagai ank pneroka r plak sbb mak bapak dh x larat nak ulang alik ngadu tapi x d layan...orait?
Seadead Ensem nampak yer fungsi grup disitu~~ time ni admin peling pening kepala....majulah SSC demi kecerahan semua masalah~~
Mazziah Othman Sinar suria: kena guna gps la g umah ko tkut x jumpa....pastikn updt dulu gps tuh...kang sesat....
Rozaini Ahmad bukan kat chini 5 ajer tp chini 4 pun xde air gak masa ari raya ri tu buka 1 hari tp dari hari sabtu sampai hari raya ke 3....mmg selalu pun xde air bkn hari raya jer tp hari2 biasa pun kadang ada kadang xde....
Rozaini Ahmad ni no org air yg jaga kwsn chini saya call x berangkat2 smpai ke hari ini....sila call 019-9526084 dan ini no puspel 095739999....
Bintang Taurus Sinar suria..sbut alamat , sebut nme ayah trus knl..kecik2 dulu situ la tmpt lepak balik sklh agama..sy sokong ape yg diutarakn.
Wan Joē Assalamualaikum, sy nk respon sikit bkenaan post Sdra @Ismael Abu Talib mengikut pandangan sy.
1. Berkenaan mslh air sejak hampir 3 abad tu. Gangguan tu berlaku diwaktu2 tertentu shja dan di luar jangkaan jgk. Tambahan lak waktu mcm tu tlalu ramai orang yg mgunakan air secara serentak... So, tekanan automatik akan jadi rendah... Tambah2 lak kwsn yg sikit tinggi... Incase sekiranya JBA blm dpt upgrade @ mgkn jgk kos utk kuatkn tekanan air tu apakah alternatif sdra @ kwsn2 yg terlibat tu? Ada buat persiapan @ apa2 persediaan tak kalau dah agak perkara yg sama akan terjadi? Brpa hari keadaan gangguan tu jadi?
2. Berkenaan asyik berpesta sana-sini tu sy nk respon jgk tuduhan sdra tu. Check balik apa makna berpesta tu? Kita buat program2 bukannya objektifnya pesta. Tujuannya adalah utk merapatkn hubungan ukhwah & silaturrahim. Dan apabila dah berkumpul tu ada jgk la perkara yg dibincangkn. Dan sekiranya YB Dato' ada bersama, boleh je direct panjangkn permasalahan yg timbul kpd YB Dato untuk tindakan selanjutnya dr pihak yg terlibat... Sdra Ismael ada prnh berjumpa YB Dato x?... Sdra prnh join tak program2 bsama kitaorg ni?...
Amie Ali aku nak tanya..brape bar yg JBA buke tuk saply air kat cini..1 bar 2 bar 3 bar...
Helmi Mie Ha aku sokong apa yang korang ckp...yb ambil tindakan jgn asyik bpesta aje...masalah rakyat cini ambil tau sama...
Amie Ali mgkn ketua blok pon dah naik muak dah nak kemukekan mslh ni...
Amie Ali yg kaki kipas akn p'thankan yg di kipas...
Amie Ali law dah b'abad mslh yg same...sah r yg b'tanggong jwb tu mmg bangang tahap melanton2...
Wan Joē ‎1 lg nk tanya, ada try tanya pengurus & timbalan pengerusi jkkr chini 5 x hal ni?... Apa jawapan depa?... Apapun kita try respon dgn sebaiknya ats perkara @ hal yg timbul ni...
Amie Ali x caye..g r ngadu..mesti jwpan dy...ermm..k..mslh ni akn sy atasi.. sy hrp tuan2..puan2..b'sbr ye..sy akn cube selesaikanya...nnt sy akn rujuk mslh ni ke pihak yg b'tanggongjwb..dy x sdr yg ni sume tanggong jwb dy....
Wan Joē MINTA tolong sape2 yg free esok pagi di chini 4 @ 5 yg ada masalah gangguan bekalan air tu jumpa timb pengerusi jkkr. DAN kalau blh gi pej JBA di tangki chini 4 tu. Terus update kat sini... Kita nk tau apa jawapannya...
Helmi Mie Ha aku sokong ko amie ali...nk dkt mgundi br nk amik tau...sptt dr dulu amik tindakan kes air ni...myusahkan penduduk je
Amie Ali law dy n the geng nak b'pesta pon pe de hal..bkn duit depa pon..yg bangang ikot je..cam burung blatok....
Helmi Mie Hahaha bkn duit depa.....duit kite kot
Amie Ali hahahahahalasan yg dah basi aku dgr...dah b'abd dah..
Amie Ali helmi..aku mlz nak komen r..ko fhm2 dah la...
Wan Joē Takde hal la tu... Korang nak cakap apa pun takpe asalkan korang bahagia... Kuat la jd batu api... :)
Tapi kita nk tau jgk hal sbnrnya... Stkt nk main tuding jari je x best jgk...
Amie Ali pehhhhhhhh de org trase tu poittttttt....
Amie Ali aku bru je dpt msj...jgn lancang sgt..t kene remove...sbb rmai dah kene remove...1 je aku nak pesan...law takut pd kebenaran jgn ddk di paksi kebenaran...sbb segala kebenaran mmg pahit nak di terime...

Bintang Taurus Smpi kene remove, truskan pjuangan..jgn gentar.
Khairul Noor Razman Abidin jom kita try gali telaga....pakai mesen air automatik....alternatif plan hehehehehehe..
Van Remy PESTA .. Cam teruk sgt jer.. Gunalah istilah beriadah @ bersosial.. Pesta tu nmk negatif sgt.. Selamat Hari Merdeka..

Ismael Abu TalibHelmey Emy: Apa fungsi YB ADUN Chini klu bukan utk mendalami masalah rakyat@pengundi DUN Chini? Faham dulu konsep "Dari Rakyat, Oleh Rakyat dan Untuk Rakyat" sblm memberi komen. Wan Joē: x perlulah saya menjelaskan segala pemasalahan disini. Sila berjumpa Tuan Pengurus Felda Chini 5 atau JKKR Chini 5 utk mencari jln penyelesaian dan bkn hanya berpolemik disini. Berkenaan penggunaan istilah "berpesta sana-sini," saya bg pihak rakan-rakan memohon maaf jika ianya menyinggung emosi banyak pihak. Mazziah Othman, Halim Othman, Sinar Suria Transport, Helmi Mie, Amie Ali, Bintang Taurus dll, terima kasih diatas sokongan drpd anda. Kita mahukan transformasi yg lbh baik sejajar dgn konsep "Janji ditepati, Bkn ditaburi" Mael - Fukushima Dai Ichi, Jpn
Van Remy Bkn nk sokong mana2 pihak.. Tp if saudara Mael dh kata masalah air ni 3 abad + selalu jadi time raya ..knp xcari jln penyelesaian sendiri.. Sy pun duk chini 5 t xde masalah air..sb rumah sy ada 1 kolah besar air utk kegunaan harian n leh guna 1+2 minggu tnpa putus.. Masalah mmg ada n Mybe YB terlepas pndang tp xsepatutnya tuduh YB xprihatin.. Just nasihat next raya sediakan air dlm Tong utk kegunaan SENDIRI.. Jgn bila dh hujan baru ayung di cari.. Mencegah lebih baik dari mengubati.. Bersangka baik selalu..
Sinar Suria TransportBintang Taurus...mmg tu r post terbaik masa kecil2 dulu..ihihihih....
Khairul Noor Razman Abidin sapa nak boreng air pm aku hahahahahahhaha
Muhammad Ferdaus kat chini 4 pon xda air..raya ketiga bru ada air..
Sinar Suria TransportWan Joē..utk pngetahuan anda, pengerusi JKKR cini 5 EN Abu Seman adalah org yg plg nak kena buang oleh pduduk cini 5 tapi dia x dpt d lucutkn jwtan kerana kabel kuat dr pngurus cini 5 & pegawai2 yg berkenaan (info dr family & jiran tetangga)....mkin mereka yg berada di cini kenal dia & tau sapa abu seman ni (perangai & attitute)....so, pd yg berkenaan, pergi r siasat siapa org ni...(klau nak tau sapa dia).....org cini 5 ni dh meluat ngan dia...kedai dia dpn umah mak saya dh blh bg lembu mkn..longkang tersumbat gile...spai juran saya ckp, aku dh mls nak tlg bersihkn...klau pun banjir aku x ksah cz umah aku ats bkt...bayangkan...
Sinar Suria TransportKhairul Noor Razman Abidin...camne nak gali telaga kat ats bkt ni? ade ke sumber mata air? nak tnam pokok pun dulu ayah saya kena korek lubang spai paras lutut......skrg pokok yg tumbuh kat kaw umah tu sbb ayah saya dh tambun tanah dr luar yg blh wat 1 umah lg....so...
Sinar Suria Transport mkin kaw umah saya x steruk kaw umah jiran saya Mazziah Othman, Ismael Abu Talib, Halim Othman dll...tapi yg mak saya ckp td area umah mereka selang 1 hari cfirm x berair....so, kita kena r tlg teman2 yg lain kn...
Sinar Suria Transport ‎1 lg utk pengetahuan Wan Joē...saya bru tel mak saya d chini....mereka dh x larat nak ngadu perkara ni ke JKKR & Pngurus sbb mereka sdiri pun berada d cini 5. & menda ni dh berulang x d utarakn...mkin x msuk dlm minit x pasti r plak...spai saat ni, org2 tua yg dh mmg x larat & mnanti masa nak msuk kubur mcm ayah saya ni dh lenguh mulut & abik ats 1 perkara utk duk diam jea...& mereka nak tngok perkara ni spai bila akn selesai selagi mata msih terbuka...(maaf klau ayat ni kasar. tapi ni r ayat mak ayah saya)....
Muhammad Ferdaus dulu kat cini 4,kt ats bukit tu,siang lgsung xda air..pkul 12pgi bru ada air..lps buat aduan kt YB,bru ada air..
Van Remy Karenah Biokrasi mmg berlaku setiap masa.. Inilah sb Utama sy berhenti kerja di PKNP n kerja di bidang Swasta.. Walaupun xsemua tp selalunya akan terjadi mcm ni.. Aduan xsmpai ke pihak sepatutnya..

Bintang Taurus Betul ckp sinar suria. Sebut pasal abu seman sape tk knl..heboh chini 5, mkn duit kuat. Klu tipu sy tipu la org yg mghebohkn..klu tkde angin masekn pokok bgoyang. Tnye jer sape2. Kite bkn nk aibkn sape2, maaflah klu trase. Sape mkn cili mst rase pdasnye. Kami nk kesenangan bsame. Sape2 nk knl sy silakn check wall sy.
Helmey Emy kalu semua hal nk harapkn Yb mmg la terok, cube la jmp pihak pgurusan felda.. byk sgat mslah yg Yb uruskan, ada juga pihak yg dtg jmp Yb nk mnta byrkn bil elektrik n air.. sedangkan msalah laen byk lg nk dfkirkn..
Sinar Suria Transport ahhahah.....kelakar r gak kan Helmey Emy klau spai nak byar bil jumpa YB....klau hal camtu pun YB care, mmg bnyak r keja dia...camne nak settle plem bsar yg mcm post wall ni....lg pun x kan r kita undi YB utk settle keja2 camtu kn...susah gak mcm tu...mmmm...nampaknya kawan2 yg ade plem bsar mcm ni...klau nak tolong mak bapak kita idup gembira semasa hayatnya, kena r tngok balik jadual tugas org besar2 ni....pastu tngok r gak step by step nak hala aduan tu...takut kang salah plak...
Helmey Emy ‎2la,stiap mslah ada tmpt yg ptot kt adukan.. mcm mslah kwsn rncagan lebih elok dbawa k msyrt jkkr,bru la kt dpt tgok tndakan yg akan dambil oleh jkkr..
Sinar Suria TransportHelmey Emy dlm msalah post ni, harap awak rujuk pd komen saya d atas & fhmakn masalah kami yea....camne cara tu nak bwa ke jkkr????
Khairul Noor Razman Abidin hantar la wakil pi masuk mesyuarat JKK lepas nih...tgk apa yg dibincangkan nanti dlm meeting tu...hehehehehehehe...en mohyidin pengurus cini 5 bincang dgn dia,pengerusi JKK en abu seman,,ketua rancangan en amaran sulaiman pun bole bincang jugak...agak2 kes nih meruncing pi JBA...br2 nih ada JBA masuk...aku pernah tanya direct kat org JBA..loji air chini ada hadnya..kalo pengunaan maximum pressure air jd makin rendah..ada kawasan terjejas...maybe piping problem atau paip kat rumah yg bermasalah...apapun bincang elok2...bkn bole masuk buletin utama pun kalo kecoh2...

kalo loji air jd masalah..kita minta PIHAK BERWAJIB mintak buat satu lagi loji air besar punya utk bandar chini dan kawasan sekitar...ikut kapsiti penduduk dan penempatan..kan dah buat bancian...ker guaner...kalo aku salah maah deh..karang tak pasang kena remove tak pun kena hentam berkilo2....
Ieda Leo pasni sy nk panggil TV3.. aduan rakyat..
Sinar Suria Transport terbaik r Ieda Leo....wat2 jgn x wat...jap lg org kata ckp x serupa bikin plak kn....hahahah
Sinar Suria TransportKhairul Noor Razman Abidin klau kena gayanya x denya org nak remove & kutuk berkilo2...yg pting ckp berdasarkan fakta...bru idup aman damai....ABU SEMAN lagi?????hahahaha.....wekkkkkkkkkkk
Ieda Leo hahaha... tul tu Sinar Suria Transport... susah sgt nk selesaikn.. cr mcm tu jer..
Khairul Noor Razman Abidin hahahahha..nak bg glamer chini pun biar la isu lain...karang jd mcm kat selangor n kelantan hari raya dah masuk tv pasal air takde....
Khairul Noor Razman Abidin tu mujo kena air jer takde..kalo kena tiga serangkai....api,air,line phone/tenet takde apa jd gamok....
Sinar Suria Transport abis tu? hok cantik & lawa jea ke blh msuk tv? confius btul r ngan org2 kita ni kn....hok x elok jea nak glamer. hok busuk bacing ni d biarkan trus...tanpa d ambil peduli utk d bersihkan...lantak r.....mls r aku klau jnis org yg mcm ni...ckp / adu pun x guna...
Sinar Suria Transport klau dh mcm tu x guna r ade PM, menteri, YB, tok penguhulu / pngurus...duk jea dlm utan...kan lg senang...
Khairul Noor Razman Abidin nak buat guaner..hok dlm tv kena cantik,sempurna mata memandang...
Khairul Noor Razman Abidin buat satu ikut saluran...disertakan dgn dokumen setiap urusan...ikut mana keutamaan...tanah rancangan>pejabat/JKK>pejabat wakil rakyat>JBA daerah/negeri>...kalo takde tinndakkan juga baru bole guna media..jgn pakai terjah jer...yg penting dokumen segala urusan kena ada....ckp tanpa dokumen dan bukti..org susah nak tolong...bukan sbg ugutan tp perancangan heheheheheheheehehehhehehe
Ieda Leo xkn lh sy nk suruh org media tu terjah jer.. sy pun tau kena siapkn dokumen yg patut...
Ismael Abu TalibKhairul Noor Razman Abidin: Banyak sangat saluran, dah hampir 30 tahun masalah x selesai-selesai sbb saluran selalu "tersumbat." Cara paling berkesan ialah terjah guna media. Teruskan Ieda Leo..
Ieda Leo ok gak tu en Ismael Abu Talib.... de sokongan??? angkat tangan...
Ismael Abu Talib We all support..klu boleh bawak karam singh walia sekali..:)
Eisya Dania chini 3 pun sama....masalah tiada air...mcm hari raya baru2 ni....
Ieda Leo terbaikkkkk... en Ismael Abu Talib......
Halim Othman Sokong.
Azmaniac LaunganAbadi wa skong je mne yg btl
Ismael Abu Talib Moral of the story; DUN Chini mengalami masalah air yg kritikal semenjak 30 tahun, sblm menyalurkan air ke empangan langat, k'jaan phg patut memikirkan masalah penduduk setempat, jgn smp "kuman seberang tambak nampak tp gajah dpn mata x nampak." Wa-salam!
Halim Othman Apalah. Kami ni nak mintak menda ni dipanjangkan terus kpd yb jer. Masalah ni dah lama berlaku. Xpyhlah nak bgtau kami prosedur bgtau jkkr lah, msuk msyrtlah, bgtau pengurus feldalah. Kami semua ni pun bukannya org xsekolah. Lgpun kebanyakn semuanya kerja diluar kwsn chini. Klu org tua kita kt chini tu pandai ber fb dah lama dah ada yg kena maki kt sni. Org yg mennggung masalh dgn org yg xmengnggung masalh adalah merasai situasi yg berbeza. Kita suh panjangkan kpd yb sebab ssc ni salah satu persatuan yg paling rapat ngan yb. Panjangkan kpd yb supaya yb boleh ambik maklum dan melakukan sesuatu.
Mazziah Othman Setuju dgn HALIM OTHMAN....tu la tujuan bg ank pelajarn tinggi....
Ieda Leo terbaik Halim Othman.... susah sgt ke nk selesaikn masalah ni... tunaikn janji pada masyarakat kita... jgn time nk mengundi je mulut manis.. janji mcm2.. skrg buktikn...
Sinar Suria Transport betul tu....penat saja klau mak bapak g ladang sawit tapi ank2 duk nganga x wat menda utk bls jasa mereka...wat ngabihkn boreh jea...sokong Halim Othman
Badd Wgr itu hari dkt chini timur pun tak ada air masa dkt raya...terus telefon loji ape masalahnya...untuk suply
Amie Ali bila singa dah buke mlut..geng2 singa akn sokong...
Sinar Suria Transport amboi ko Amie Ali...kang aku cabai mulut tu bru tau....sbb singa ni r gak mengaum..klau x...ko klau x nak jg geng singa, g jauh2..kang aku cakar muka ko...ahhaha...

Bintang Taurus Sy akn usulkan pd S/U MB pahang tntg pkara nie. Kite tgk ape reaksi diorg. Bw2 btenang dulu kwn2.
Sinar Suria Transport thanks Bintang Taurus....ni r untung ade mber yg rapat ngan org 2 berkenaan...mnggunakan kmudahan pd jln yg telus...jgn hanya utk kepentingan peribadi semata2...moga berjaya dik...demi org tua kita...
Amie Ali aku nak ingatkan lah..pe yg hbt sgt YB tu..law xde sokongan dri pengudi blh ke dy jd YB..so what...pd WAN JOE n the geng..bla seseorang tu nak jd YANG B'HORMAT...dy mesti brani hadapi segala isu yg b'bangkit..dan seterusnya mencari jln penyelesaian yg t'baik agar dy sentiase jd pilihan yg t'baik..terima dgn pertimbangan yg sewajarnye setiap cadangan yg di beri..permasalahan isu ni dah b'abad...bg aku jln penyelesaian mmg mudah tp perlaksanaanye sj yg ssh law tiada kesungguhan...di sini la pengaruh dan kuasa yg ada pd YB tuk digunakan...aku b'harap sgt yg YB dpt berikan komen beliau dlm isu ni at sni..bia kami ank2 chini menilaikanya...sori bro...
Al Khotob Adam Jdkn mslh nie isu nasional, bukan susah pun nk di nasionalkn....
Ieda Leo tul tu Amie Ali... ni lh masanya tuk buktikn... dekat di hati rakyat... ni x klu jwb soalan yg kita ajukn.. jwb mcm budak x sekolah... ikut EMOSI... biar lh jadi seorg yg MATANG... ( maaf lh klu de yg terasa )
Anna Marcello ‎3 dekad problem yg sama? Takde tindakan? WTH!
Amie AliIeda Leo...tol tu..jwtan blh than tp jwpan xleh bla lgsg...kang ckp ngipas je lbh mrh lak...
Zaharul Akmal pembetulan kat sini...3 abad bersamaan 300ratus tahun...chini dah wujud 300tahun yer...patutnya 3 dekad...
Norizan Bin Nordin tangki air trpacak megah kat cini pat tu problem ke? masaalah piping kot..
Amie AliZaharul Akmal..kok dek kau la..jji fhm dah la...
Amie AliNorizan Bin Nordin..byk mslh yg b'kait...sbb tu la kita same2 cri jln penyelesaian yg t'baik..
Mohd Razali klu aku ngadu kt najib ni grenti YB chini kna tarik telinga...dlm tb kecoh s'ngor ngan klantan xder air tp hakikatnya negeri sndiri yg sengsara ngan mslah air...
Kpu Samuraitwo Bersatu CHINI DI DALAM PARLIMEN PEKAN YG MANA KITA SEDIA MAKLUM PM KITA D.NAJIB RAZAK MERUPAKAN WAKIL PARLIMEN DISINI , TP .................MASALAH DEMI MASALAH X DAPAT DISELESAIKAN DENGAN SEMPURNA , TEKANAN AIR DI CHINI TERLALU RENDAH , JALAN TERUK , ITULAH DIKATAKAN

*** JANJI DITEPATI ***
Norizan Bin Nordin nak handle negara lebih penting tau..nak tepis tuduhan skandal bagai lagi...ishh..dia dah serahkan kat wakil dia, laksanakan la..:)
Kpu Samuraitwo Bersatu wakil dia Dato Abu Bakar Harun , hehehhehe
tp x selesai2 pown

*** janji ditepati ***
Norizan Bin Nordin emmm...utk YBhg Dato Abu Bakar Harun , harap mendapat perhatian dan tindakan dari pihak YBhg Dato'. terima kasih
Kpu Samuraitwo Bersatu ‎*** janji ditepati ***

sibukan diri di dalam kawsaan adalah lebih baik dari sibukan diri di tempat org :-)))
Ismael Abu TalibZaharul Akmal; Tq, typing error..:)
Ismael Abu TalibMohd Razali; mind ur language..nnti kena remove, Senator Mohd Fadil Ismail; tolong baca komen-komen ni, jgn nak mengampu jer..
Van Remy leh tahan smpai ada yg mempersoalkan kehebatan YB.. cer bg rasa di ajadi incharge 1 bulan.. biar merasa apa hebat tuer..
Kpu Samuraitwo Bersatu kebajikan perlu diutamakan , bukan kepentingan , harap maklum
Ismael Abu TalibVan Remy; Bukan kehebatan tp kewibawaan..kena faham mengapa di setiap Parlimen ada DUN dan di setiap DUN ada wakil..wakil kpd siapa, berkhidmat kpd siapa klu bukan utk rakyat. Seorg ADUN tak hebat tanpa undi dr rakyat, kecuali ada pengundi HANTU!
Van RemyIsmael Abu Talib aku ada terbaca kat komen atas tuer.. sb tu terasa n komen .. sb selagi kita xduduk kat situasi dia mmg xkan tahu.. so xperlu nk pertikaikan seseorang..
Ismael Abu TalibVan Remy; Komen-komen diatas bkn utk mempertikai tp utk menyumbang idea bg penambahbaikan..seorg pemimipin mesti bersedia ditegur, pemimpin bersilih ganti tp masalah setempat masih ditakuk lama!
Van Remy betul tp niat tidak meghalalkan perkara.. so klu cara yg betul maslah akan selesai.. cari org yg betul .. jmpa mana2 yg betul.. semu adh besar + ada pengetahuan..
Ismael Abu TalibVan Remy; Sekali-sekala kena berfikir diluar kotak fikiran..selama hampir 30 thn ikut prosedur yg betul, jmp org yg betul, pihak yg betul tp keadaan msh tak betul/tak berubah..
Salam Perantauan jangan nk ckap hebat saja..jangan nk salahkan orang lain.cuba buka minda skit la.fikir la masa raya.berapa ramai anak2 cucu2 peneroka balik.berapa banyak pakai air.cetek betol la pemikiran.jangan nk salahkan yb jew.kalau ada apa2 masalah turun pejabat yb.besemuka.jangan cakap hebat jew.setakat balik sini masa raya je...xtahu apa masalah kt sini.tp nk cakap pandai...bela suh turun bersemuka xnak lak..isu air ni dh lama dh.bukan setakat kawasan yg tinggi jew.kwsn rndahpun bermasalah gak.pi la pangil org JBA PAIP.ni nk salahkan yb jew.1lagi wall ni korg ingat tempat kebajikan kew...buka la minda sikit.kita ada JBA PAIP.ha pi repot.jangan nk salahkan yb..jangan nk salahkan SSC pulak..kami di SSC ni bukan tempat badan kebajikan...so klu rasa asyik nk salahkan orang dalam group ni...ingat kami ni budak2 kew.walaupun sy ni duk di luar.tetapi bila orang nk salah yb.mmg saya bantah.buka la minda kita.kita anak2 chini.bagi la idea2 yg bernas.untuk kita jugak.benda ni boleh selesai.bt repot pada JBA PAIP..dh2 la nk menuding jari pada orang lain.fikir2kanlah awokmer weh...ni kawe col kawan kawe.dh ok pe air.hari raya hari2 jew.korang dh blik rumah masing boleh la cakap...buka la minda sikit weh...fikir2kanlah...
Salam Perantauan sini bukan wall nk politik.dh lari tajuk ni..?
Van RemyIsmael Abu Talib so luah kat SSC ni dikatakan fikir luar kotak la.. sorry to say better bos g Tv3 lg cepat feedback..xpun buat jer Petisyen .. itu baru luar kotak..
Salam Perantauan masalhnye.korang bt wall ni tempat kebajikan..kan kita dh ada JBA PAIP.jgn la nk salahkan yb kita lak..jangan nk politikan hal isu air ni kew politik.tp aku tgk dh mcm isu politik dh..fikir la weh...aku nipun dok jauh gak.tapi xla nk salahkn orang lain.masa raya fkir la.bpe rmai yg blik.hari ni aku col kwn aku.kte ok jew air..apala fkir la..
Salam Perantauan ismael abu talib...awak pandai sangat cakap.awok turun pejabat yb bersemuka ngn yb.jangan nk cakap jew.awok turun selesaikan.awok yg buka post ni.awok turun jawab isu air ni ngn yb sendiri..
Salam Perantauan kemana menghilang ismael abu talib ni...fikir la weh.kita ada jabatan air kita.bt repot kt situ.ni asyik2 nk salahkan yb kita.nk salahkan orang2 dalam SSC...fikirlah masing2 dh besar...jangan nk politikan dalam wall ni...nk politik pi ke pest lain...jangan nk bt kecoh kt wall ni.aku ni walaupun dok jauh.aku sokong wall SSC ni...buka la minda sikit..fkir2lah sikit....
Salam Perantauan mslhnye diaorg ni ada kew pi jmp org yg betol.ada kew pi jmp yb.ada kew pi JBA PAIP.ni yg menjadi p,soalan sekarang.diaorg ni anak2 yg dok luar.bkn yg menetap kt sni.xpyh ckp aku tahu.aku tahu menilai orang2 mcmni...jd mcm aku ni ha.selalu pantau mslh2 yg belaku kt kmpg kita semua.ni bru kes air dh nk kecoh.hari raya biase la.kitapun tahu mslh ni akn belaku bila tiba hari raya.fkrlah berapa ribu orang yg blik raya...fkr ble kt umh sndiri la ek.kita khaskan utk kita anak beranak.tetapi ble anak saudara mari air ada 1tong je.ckup x.mcm2 gak simpanan air yg ada.ble dh beribu yg blik mengunakanye.xboleh fikir kew..fikirlanlah...weh....
Akulah Roy air....dahaganye..nk mnum air jap r...meh c,ni Ismael Abu Talib aku bg se,lori air.. Huarh hua hua huarhhhh ~(gelak jahat)~
Sinar Suria Transport sudah2 r....Ismael Abu Talib, Halim Othman, Mazziah Othman & rakan2 yg lain yg mengalami masalah berkaitan air ni....biar kn jea r masalah kita tu mcm tu....kita kn dh wat report kat JBA dari ari tu spai smlm kn?...dari ketua blok, Pengurus, JKKR & mereka yang berjawatan dlm cini 5 pun mak bapak kita dh utarakan...dlm wall ni pun kita dh minta bantuan mereka yg sudi membantu...semua saluran kita dh gunakan sebaik mkin mngikut urutan...sbb x nak kata kita melangkau kepala org yg berhak wat keja....tapi mkin kita salah tempat....cuba rakan cari plak saluran yg betul utk utarakan masalah ni.....SSC ni bkn tempat utk mengadu masalah. tapi tempat nak berjumpa rakan bg mengeratkan hubungan...bkn utk merenggangkan...biar r family kita je yg tanggung plem ni....ayah kita kan kuat lg utk mngangkut air selang 1 hari (pd hari biasa).....x pe2.....esok bila ayah2 kita dh mati, & x de air utk d mandikan, kita angkut jea jenazah ayah kita tu ke masjid....sebb kolah dia bsar...(maaf yea...pd yg terasa...tapi harap fhm juga prsaan kami yg mngalami masalah.....sebelum komen benda yg menterasakan ati, tlg g surve kat rumah area yg saya bg alamat di atas)....
Mohammad Asyri Amaran huhu...blik ni de topik nk bborak ngn ayah sy...xtau pun de hal ni coz kt rmh jrg2 blaku...
nnti kite cari jln same2 k....
Khairul Noor Razman AbidinMohammad Asyri Amaran jln dah ada...penyelesaian je belom lg nih hahahahhaha(gurau2 je boh)
Salam Perantauan mslh ni hari raya hari2 jew.lpas2 dh ok dh.ni yang buka blik soal air ni apa kes.dh hari raya keberapa dh ni.SST dh2 awok jangan nk panjang2kan cerita.klu awok rasa awok gak xpuas hati.awk pi pjbt bt repot udah...koi xsuka gak orang yg ckap pndai.tetapi xbuat...dh2 fikirkanlah..
Mohammad Asyri Amaran mne tau de jalan y kite x jumpelg..mcm poem the road not taken..hehehehe
Khairul Noor Razman Abidin hahahahhaha....jalan bersimpang siur...jln luas deme takmo nak gak jln berliku2..mgkin ada kenikmatan nak drift kot.....
Salam Perantauan ni jalan dh mcm ular lidah bercabang dh..xpyh drift ngap masuk dalam mulut lalalala...
Khairul Noor Razman Abidin sekali ngap jer....ular lidi ke ular sawa nih...ker ular lidi nak jd naga hahahahahahaha
Khairul Noor Razman Abidin sekali ngap jer....ular lidi ke ular sawa nih...ker ular lidi nak jd naga hahahahahahaha
Salam Perantauan xkira la lidi kew naga kew.yg pntg kita xkan ambk jalan yg bengkang bengkok...lalala
Khairul Noor Razman Abidin hahahahahahaha....jgn buat jln bengkang bengkok....buat jalan yg lurus...hihihihihihi
Salam Perantauan hai ni kang isu jalan lak kuar.dh2 aku nk ke pocung lu.nk pi jmp kwan2ku.blabla
Khairul Noor Razman Abidin harap2 kes air nih boleh settle ler.....tahun depan boleh la awok2 seme mandi sunat aidilfitri sepuas2nya.....
Riezal Desa Betul2. bukan setakat Hari Raya jer. 365 hari setahun. Ingat masa kecik2. Xde air jer pg mandi kat sungai mentiga.
Mohd Razali salam perantauan ni dh sah sdara mara YB...mslh politik ngan mslh rkyat pn xtau beza ker?bla mslh rkyat dpolitikkan itu yg bt mslh x slesai smpai kiamat...kitorg cma nk action dri YB bla ada mslh bkn nk action dpn kamera tv jer....kami dh puas bt aduan kt JBA tp apa pn tarak...
Bintang Taurus Btl 2 mohd razali. Jgn pndai bmadah jer, habuk pn tkde. Stkt sembang dari jauh. Semua blh..cube bdepan dgn sinar suria. Rsai sndiri ape yg kami alami. Jgn sdp2 mlut ckp libat2kn politik dlm mslh nie. Sembang lebat ank asli batu gong pn blh.

MrLittle Demon knp ramai yg saket hati ngn post ni?? yg saket hati tu org2 yb plak tu. aiyakk.. xkesah la bpe ramai anak menantu blk raye ke kg. itu kg mereka. dr yg duk kipas2 xjd mende gok. camtu jgk. xde beza. klo blk kg muke tu jgk yg bese melepak kt kdai2 minom. malu tgok.. se ag klo rakyat tu mengadu tu korg xpyh la nk hangin satu badan cube selesaikan. ce tgok komen2 diatas. malu la org2 yb jwb dgn sindiran2 yg cam tu. nnti rakyat bercerita plak perihal korg. xmalu ke??
Amie Ali ni la mslh nya...yg bangang blagak pdai..
Bintang Taurus Btl, bile pekung dibuke tali barut yg myalak..bkn nk cri jalan pyelesaian..bru korg tau sgale pmslhn pddk2 yg slame nie myimpan ddlm ht tlh dibongkar dlm wall nie..:D
<
Peace !!!

♥:)*LC*:)*LC*:)*LC*:)*LC*:)*LC*:)*LC*:)*LC*:)*LC*:)♥ your..Ĥū°̯̯͡͡°ĥū°̯̯͡͡°ĥū°̯̯͡͡°Ĥū°̯̯͡͡°ĥū°̯̯͡͡°ĥū°̯̯͡͡
Amie Ali bodoh x dpt d ajar..pandai x blh d ikot...
Bantal Golek masalah air pon nk kaitkan dengan yb kew??????
Bintang Taurus Kasi taruk cukup amie ali.
Amie Ali sbb dah b'thun x b'ubah..
Asiah Lias Dah tu?nak kait'n sape lak?
Norizan Bin Nordin nama pun wakil rakyat...kena la usaha atasi...campurtangan...takkan isu ni nak dibawa sampai ke telinga No 1....sedih aku...raya kedua aku ziarah sedara mara di cini Pat...air paip takder...phuiii...tangki air tak sampai brapa meter jer..heheh
Bintang Taurus Asiah tk tido lg..anak nangis 2..
Amie AliBintang Taurus..x elok tu...aku law blh nak settle elok2..bia org hormat kita dgn jasa bkn dgn paksa..law dy yg b'kenaan rasa tanggongjawab..dy akn tunaikan...law x kat sana sok dy akn jwb..
Bantal Golek mse raya 2 bukan chini 4 jew xdew air....chini 3 pon xdew jugak..pas 2 aku telifon jba pekan dye boleh ckp plak yg org chini 4 da call dye...2 jew...
Amie Ali yg bgs n t'baik korg buat 1 plan tuk atasi masalah ni...macamana..bagaimana...berapa..
Bintang Taurus Amie ali..brhabis madah dh kite luahkn dn adukn. Brsopan santun brbudi bhse amalan kite. Tp ade gak yg tk reti base..myalak tk tntu hale. Mslhnye diorg tk rse ape yg kite rse.
Naza LizaBintang Taurus...kalaupun marah...walaupun sakit ati...walaupun sakit hati...tp bukannye di sini tempatnye....sebelum anda semua di terima masuk dalam group ne bacalah dulu halatuju group ne di cipta...kami faham apa yg di rasa...tp agak2 anda semua...bila dah adu bergini apa kami leh wat??????????????adakah kami ini berjawatan yg boleh mnyelesaikan apa yg di adu????????????sedangkan sedar tak sedar kami ini adalah sama taraf dengan anda semua....hnya setakat YB mnjadi penaung bukanlah bermaksud kami ini mampu mnyelesaikan .....pk lah sendiri...kami pun anak2 chini ....
Naza LizaSinar Suria Transport...aku tahu ko marah ...aku tahu ko geram...tp jgnlah babitkan SSC....kalu setakat nak berkongsi masalah boleh lah...tp bukanlah untuk mnghentam SSC...sebb menghentam SSC samalah seperti menghentam anak2 chini....kerana kami ini Group ANAK2 CHINI....
Hatiku Tertutup Selamanya adoyai... macam2... biasalh.. semenyer menunding jari jer.. cuba bincang dgn cara yg lbh baik.. masyuarah... himpunkn semua yg terlibat.. sama2 settlekn msalah.. bkn tempat lain.. tempat kiter jgak.. kampung kiterkn.. sama2 usahakn.. klu stkat bertengkar tp x der jln penyelesaian x der guna.. masing2 bengkak jari jer ler.. menaip kata2 api mmbara... berdamailah.. MERDEKA...
Asiah LiasBintang Taurus..adoiii..anak bujangku tdo lwtla...xde mkne nk tdo awal..hihih..
Bintang Taurus Naza liza, klu tkde yg mcucuh petrol dlm api, tkkn btmbh marak api 2. Kami fine..just bgth care baik. Sb ramai knln yg mgalami nsib spt kami. Kami bcerita ssama kami yg mnanggung. Kami tk libatkn semua warga ssc. Kami bace motif ssc ditubuhkn. Dn kami tk mgemis pn masuk ssc..kami freedom. Kcuali la klu ssc ditubuhkn utk 1 pihak jerkn. Merdeka merdeka. Jgn mara kak..
Bintang Taurus asiah alias.mst bw anak pg dataran nie..
Helmey Emy hahaha... dari zaman sekolah smpai skag... xtau juga bfikir cara nak selesaikan masalah... setiap masalah ade cara n langkah2 yg perlu di ikuti...
Asiah Lias Hahaah...xdela..bwk p lepak coffe box je..alamakk..da jd tmpt borak lak..hehehe..sori...
Bintang Taurus Kite just komen utk tgk smbutan dr kwn2 1 jemaah..mne tau komen2 trbyk blh dinobatkn dlm mlaysian book of record. Yg tkde kne mgene nk myemak pn blh..kite saudara ssama islam..dlm nie jer kecoh..jumpe kt chini msing2 wt tk knl jugak. Kcuali la kutu2 lepak dgn muke2 tembok yg mgabiskn duit mak bapak. Yg 2 ramai plak yg knl..selamat hari raya maaf zahir batin..MERDEKA.
Mohammad Asyri Amaran mlarat2 nampaknye..td de borak2 ngan abah kwn..cte pasei ni la...die ckp jrg bkalan air tputus..klu de pon jba akan notis..msalah tkanan air blaku time2 puncak je.. (xtau la klu y atas2 bukit).. Solusi abah kwn slalu simpan air dlm kolah n tong2 y ade.. Ckupla utk mandi minum at least 3 hri klu bkalan air tputus..lgpun jba akn hantar bkalan air nye la klu blaku gnguan air..cth time raye hri2 awal jba dh dminte suply air utk kgunaan masjid chini 5...n rasenye mmang xde msalah utk kariah mse 2.">skadar borak2 ngn abah kwn.. Wallahhualam..
Dzul Qhairie Tak mengapa...mereka nak luahkan apa yg mereka rasai, terutama di kwasan Felda chini 5 yg mungkin mempunyai masalah keperluan segelintir rakyat...
Hanya segelintir sahaja, bukan menyeluruh...InsyaAllah, YB DATO baca dan beliau fikirkan kaedah terbaik utk membantu... Mereka segan nk bercakap dgn YB DATO Secara direct,jadi mereka luahkan disini.. Ada yg pernah berdepan dgn YB di Rumah terbuka SSC baru2 ini, tapi waktu itu mungkin tak terkeluar isu ini, lalu duduk sorang2 menyepi diri.InsyaAllah semua akan ok.. :-)
Dzul Qhairie Bro Amie Ali... Baru baru ni bersua di rumah terbuka ssc kalau tak silap,
Maaflah tak tahu nama masa tu, lagi pun koi ni takut nak rapat dengan orang yg berantai pasai...nampak ganas sangat... Ermm bro Amie Ali tak maklumkan kpd Yb terus ke baru baru ni di rumah terbuka ssc? Mungkin tk sempat n masih dlm mood raya lg kot masa tu, Bro Amie Ali boleh juga buat surat makluman dan serah kepada kekanda Abg Man Jetli, kekanda Bro Amie Ali yg sulong, Kerana Kekanda kpd Bro Amie Ali itu sangat rapat dengan YB DATO dan Berpengaruh di Gabungan Generasi Baru Felda DUN CHINI, InsyaAllah bro, sama2 selesaikan dgn cara baik dan dgn kebijaksanaan YB DATO pilihan Rakyat Chini... :-) nanti balik kita minum sambil sembang2 k, koi selalu jgk kerumah bro tu. :-)
Dzul Qhairie Terkejut koi ingatkan Felda Chini timur 3 pun takda air juga raya baru ni..
Bro Norizan Nordin pun rasa tempiasnya, Alhamdulilah... Inilah dikatakan cubit peha kiri peha kanan terasa jua, takda air di cini sampai cini timur kena tempiasnya... Kita sama2 lah berdoa agar masalah sahabat kita di gugusan cini akan selesai, tak gitu Bro Norizan Nordin, dan kita sama2 la berdoa tmpt kita felda chini timur kekal ada air utk raya yg mendatang... InsyaAllah, YB Dato dah baca komen2 dan mungkin dah ada cara terbaik utk atasi, insyaAllah... Ayah Bro Norizan, Cik Nordin pun selalu jumpa Yb berbincang masalah, harap2 Yb dpt atasi masalah bekalan air sesetengah tmpt ni seperti Yb selesaikan maslah2 lain, kita sama2 berdoa k..selamat hari raya bro... :-)
Dzul Qhairie Mudahan Semua akan ok...
InsyaAllah... Tq. :-)
Naza Liza amin....harap2 tak der la putus sahabat hanya semata2 untuk melepaskan apa yg terbuku dalam hati...almklumlah tngah panas...habis semua terkeluar tnpa sedar...Bintang Taurus...bukanlah sampai mngemis tok masuk group SSC cuma nak memaklumkan motif sebenar di tubuhkan SSC ...Sinar Suria Transport...aku memahami permasalahan ko dan rakan2....kalu ada tersalah kata mohon maaf di pinta ....wassalam...
Dzul Qhairie En. Ismael Abu Talib... Terima Kasih mengutarakan permasalahan ini...
Mudahan akan ada jalan penyelesaian terbaik buat penduduk..
Cuma maaf kalau saya sentuh, bab2 berpesta tu,
Mungkin ada ketidakenakkan bunyi disitu...
Adakala kita bincang permasalahan dan adakala kita perlukan juga suasana yg harmoni...penggunaan ayat disitu agak tak sedap dibaca kerana rakan ssc di chini mahupun diluar ada juga aktiviti kemasyarakatan dan agama, maaf ya... InsyaAllah dgn post En. Ismael ni...ada pihak yg mengambil tindakan sebaik mungkin...insyaAllah...
Salam kemerdekaan...:-)
Naza LizaDzul Qhairie..tol3...tak kisah kalu nak luahkan permasalahan...tp jgnlah sampai melukakan hati rakan2 SSC yg laen dengan tohmahan yg tak berasas....En.Ismael Abu Talib...ada masa nak gak berkenalan....yer la tok merapatkan silaturrahim....
Amie AliDzul Qhairie..mcm ni la jawapan yg aku dan mgkn yg lain nak...de kematangan...jgn nak menyalak x tentu psl pastu ckp org lain yg menyalak..x best mcm tu...aku pun syg gak tmpt aku m'bsr..mgkn bg ko aku ni nyibuk je..tp bg aku mslh ni mslh b'sme..mgkn mase ni dorg kene tp mne thu mase akn dtg tmpt aku lak yg kene..mase jamuan umah t'buke ari tu aku agak malu2 n segan2..sbb x knl sape kecuali bang ngah...jd mgkn kali p'tama...pasni mgkn lain dah kot...tuk pengetahuan ko bro..dorg ni sume mengharapkan korg yg sng n slalu jmpe YB tuk bantu dorg selesaikan mslh ni yg dah b'kurun...maklom r korg thu jln yg sewajarnya..aku bru je thu mslh ni dan agak t'kejut gak caz paip2 utama dah di gantikan dgn yg bru xkan mslh ni msh de lg..mesti de yg x kene..aku blh bg pendapat cara tuk selesaikanya..mengenai rantai tu plak..tu rantai magnektik aura..bkn sje2 nak pkai nak tnjk gnz ke pe ke..tuk kesihatan tu bro..k la bro aku hrp kekerohan yg dah t'jd ni kita gantikan...aku hrp yg x brape nak matang tu jgn nak label kan org sesuke ati..dalami dulu pe yg ptt..
Ieda Leo saya setuju aper yg di katakan oleh saudara Amie Ali...mana slogan yg di maksudkan "Rakyat di dahulukan,Pencapaian di utamakan,janji ditepati"....
Dzul Qhairie Ieda Leo Sabar k... InsyaAllah ada jalan tu nanti,
Apa pon terima kasih kerana keperihatianan terhadap permasalahan di chini,
Kita sama2 rantaikan masalah dan perbaiki sama sama...
Ieda Leo pon berdekatan dgn rumah Azie Yan...
Boleh jgk rujuk kpd beliau jika ada apa2 pandangan...
Terima Kasih Semua...
Semua Sayang Chini... :-)
Naga Merah Salam SSC, sy berpendpat » selain dr mengutarakan pemasalahan yg timbul elok juga kita selitkn sedikit buah fikiran dgn memberi beberapa cadangan yg baik untuk semua warga Chini. Dlm sesebuah komuniti secara simple nya perlu ada cara melaporkn masalah, menangani masalah, menyelesaikan, mencegah dr berlaku lagi, dan memantau.
pendek kata: 1 masalah timbul, 10 cadangan baik pulih, 2@3 tindakan d laksanakn, 1 penyelesaian muktamad. 1 pemantauan berterusan.
sebaliknya Jika 10 masalah timbul, tiada 1 pn cadangan, tiada 1 pn jalan penyelesaian, maka tiada tindakan. keep highlight n no action taken. anak2 Chini d luar maupun d dlm adalah org yg hebat2. Apakata kita usahakan sama2. tahun depan balik lg..raya masalah tu jugak. tak semestinya JBA @ YB shj yg bertungkus lumus. SO, ADA SESIAPA NAK BAGI CADANGAN??
Bintang Taurus Bgs idea naga merah..klu prmohonan buat tangki2 smpnn rase2 dilaksanekn tk? Stnby area2 yg slalu bemslh.
Amie Ali sy nak sgt jmpe yg b'kenaan bg atasi mslh yg b'bankit ni..kita same2 b'bincang...dgn cara yg profesional atau pun kematangan..wlaupun sy thu sy sndri x matang...dptkan 1 keputusan yg konkrit..berserta fakta dan data..tu yg pntg...x mahu lg dgr alasan penggunaan melebihi kemampuan...
Naga Merah list up :-
1. tangki simpanan air
2. tukar paip besi kpd pvc sekurang2nya dr meter masuk kerumah.
3. ??
4. ??
sahabat2 yg lain ada idea?
Naga Merah kita senaraikan dulu idea...uat 'brainstoming' terhadap senaraian. perlu ingat semua usul adalah baik..kita pilih terbaik kemdian g ke tindakan iaitu hasil keputusan bersama dgn yg berkenaan. bawa usul & plan tindakan. perlaksanaan pasti ambil masa tp d situ ada usaha InsyaAllah akn dpt perhatian YB.
Siti Aminah Jaafar cam ne nk atasi pressure air yg rendah bg umah atas bukit??
Mohd Razali kna buat tangki tmbahan untuk pnduduk cini sbb sume rmh dh rupa banglo mewah lgpun pnggunaan air smakin lma smakin mningkat warga chini dh brkembang smpai generasi ketiga ...apa salahnya kita transform skit cini sejajar ngan usaha tranformasi krajaan GTP...
Amie Ali ‎1..dptkan data brape tekanan air dri paip utama ke tangki utama..menggunakan 'presure gauge' ...kebiasaanya dlm 6-8 bar..law x slp sy.. 2..dptkan data dri tangki utama ke kwsan perumahan...kebiasaanya 4 bar..law x slp sy lg..3..dptkan pla data brape tekanan air tuk ke rmh...mesti amik di kwsn yg rendah dan tggi..bru la kita akn thu di mane mslh ni b'punca...jika tekanan air dlm keadaan nomal sehingga ke meter air di rumah ini b'makne tuan rumah perlulah tukar paip yg bru dan jika keadaan x nomal..blh lah kita minta pihak JBA tmbhkan lg tekanan air..setahu sy setiap paip berkemampuan menampong tekanan sebanyak 12 bar tetapi hrs di ingat pihak JBA tidak akn buke sebanyak tu..had maksimum tuk tekanan air adalah 10 bar shj bersamaan dgn 10 tingkat banggunan..ini bg mengelakan paip pecah bla kurangnya penggunaan air..jd sy dah bg pe yg sy thu bagaimana nak atasi permasalahan ini..sy thu keje ni agak rumit tuk di lakukan jika tiada kesungguhan dri yg b'kenaan...jika de kekurangan dan kesilapan tlg p'betulkan agar blh la kita kongsi b'sama demi kebaikan b'sama...love u all plz no war...
Amie Ali dan jg kita harus mengetahui tangki simpanan cukup tinggi atau x..jarak tangki ke kawasan perumahan..sbb air yg kluar dri tangki tidak menggunakan engin ia b'gantung pd daya graviti..ini jg perlu di fhmi sume...law di sini mslh tu b'laku blh lah kita minta tangki tambahan...
Naga Merah sy rumus saudara Amie Ali: utk dptkn water presure @ tekanan air bg kws tggi dan rendah. usul yg baik..ini secara teknikal tentang tekanan bacaan direct to JBA. ini mjwp trus kpd pertanyaan Siti Aminah Jaafar.
Naga Merah usul 3: data tekanan air (JBA)

usul 4. JBA kena hantar air guna lori tangki. termasuk pd cuti umum

sy nk tny ada sapa penah tengok paip air d seluruh kws chini dh d tukar? brp lama tempoh bg paip yg d tanam perlu dtukar? 10 thn sekali? @ 20thn skali?
dr apa y sy faham dlm tmpoh seminggu shj paip bole sumbat mcm kolestrol dlm salur darah gak.
usul 5. JBA tingkatkan tekanan air dari bar rendah kpd bar tnggi y sesuai.
usul 6. (kos sendri) beli pam air rm3-4 ratus. - bad impact jiran yg x pakai pam akn langsung xda air.

usul 6. ??? teruskn smpai dpt idea y lebih baik
Siti Aminah Jaafar terima kasih kerana menjawab p'soalan sy.. :)
Bintang Taurus Knpe la last2 bru kluar komen2 yg bgs2 nie..saudara amie ali, btl dh ape yg anda ckp 2. Lg bgus kite bkumpul smeja bincang pkara nie dgn pelan2 yg bernas..lpas 2 kite direct usulkan pd phak brwajib.
Naga Merah Mohd Razali: tangki tambahan maksudnya apa tuh? sy kira setiap buah umah sudah ada tangki tambahan sperti kolah simen cthnya.
Siti Aminah Jaafar mgkn pd waktu kritikal spt musim perayaan JBA perlu buka kan bar lebih drp biasa..
Amie AliBintang Taurus..dah korg xnak tanya...nak bantai same sndri t'masuk aku..aku mlz r nak ckp...hehehehe
Bintang Taurus hàhá°˚=))˚°hàhá°˚=)). Skg penangan amie ali dh muncul..
Khairul Noor Razman Abidin aku teringin nak melawat loji air JBA,pam air JBA nak tgk n\berapa BAR maximum diorang boleh buka time penggunaaan puncak...sapa2 ada autoriti jon bawa aku pi tgk..bole la kita bincang2 apa yg patut2..ajak sekali org yg berwjib dgn urusan air nih....rumah mak aku setakat nih alhamdulillah ok agi..tp time rasa aritu ayaq slow la....pressure rendah kot......bole settle kot pasal air nih...

karang aku promot penapis air...korang nak tak beli???mcm2 model2 ada...hehehehehehehe
Santa Duzz hahahaha sempat ag nege tu... Khairul Noor Razman Abidin . huhuhuhuhu
Khairul Noor Razman Abidin hahahahahahha..side income...
Rosfizan Bin Isa Fizan sepatutnya pihak yg berkenaan kena la sediakan pam standby...bila tekanan tak cukup je secara auto pump backup akan bagi pressure baru la ok...tekanan air paling cantik untuk kawasan cam kita ni paling kurang pun 10 bar......
Siti Murni Salam semua... baru terbace isu ni sguh menarik dan pelbagai idea bernas diutarakan...bagus sekali.sy pun mgalami malsh yg sama.rumah mertua sy pun alami masalah yg sama.sebagai inisiatif kami telah pun membuat tanki simpanan air sendiri....ttpi ader jugak paip yg x direct dari tank dan akan digunakan terutama nye pada masa2 tertentu sperti kenduri (selalunya mmg menimbulkan masalh).Disebabkan tekanan air yg rendah kami terpaksa mgunakan pump utk support penapis air kale x kene tgu satu mlm baru dpt tapis dlm 40Liter.rumah mertua sy chini 3 area tapak umah YB.mohon bantuan pihak berkaitan selasaikan issu ini sbb dlm bln 11 ni kami ader event besar punye...:)
Mohd RazaliNaga Merah : mmg la setiap rmh pneroka ada tangki @ kolah air tp ckup ker nk tmpung utk 2-3 hari? nk bg naga minum pn x ckup....
Bam Lailey ‎15 minit ukt membaca comment di atas.
---> kesimpulannya: cari sendri.
Ieda Leo en Dzul Qhairie.. mmg umh sy dekat dgn Azie Yan tu... masalahnya sy xduk di chini.... sy ni merantau cr rezeki... klu sy duk di chini dh lama sy cr jln tuk selesaikn masalah ini... lg pun awk kn org yg berjawatan... tentu tau mcmana nk selesai masalah...
Muslinayati Yati orang jba pun dah cuba sedaya upaya untuk menjalankan tugasan kepada semua warga felda....jd sama2 lah kita bertimbang rasa jika berlaku masalah ketiadaan air.bukan kawasan cini saje semua kawasan org jba trpaksa pantau jd saya harap tolong bawa bersabar kepada semua pngguna.
Dzul Qhairie Salah tu Ieda Leo... Sy orang yg dipimpin... tiada jawatan...
Amie Ali x hbs lg ke..dah2 la tu...@ Dzul Qhairie..sy rase awk la yg plg sesuai tuk panjangkan pekara ni ke pengetahuan YB...hrp awk jlnkan lah amanah ni sebaik mgkn dan jgn lupe bgthu kami pe keputusanya sebaik dan sejujurnya...
Dzul Qhairie Bro Amie Ali... Isu ketiadaan air di beberapa tempat kwasn berbukit di dlm kawasan chini, telah sy sampaikan kpd YB DATO. YB DATO SUDAH MAKLUM AKAN PERKARA INI. Dan beliau telah membuat surat dan Menghubungi Pihak yg berkenaan, Ketua Kampung chini 5 pun telah maklum... InsyaAllah kita akan terima berita positif, Pada pengamatan sy, JBA akan ambil tindakkan dan termasuk kerumah pengadu...InsyaAllah YB buat kerja...
Amie Ali xkan chini 5 je bro..yg lain camne...
Dzul Qhairie Mcm ni bro, kwn maklumkan kepada Yb tentang ketiadaan air di kwsan berbukit dlm chini...utk tuan post ni, kwn maklumkan kpd Ketua kampung chini 5, tu mksud kwn...:-)
Saripah Bahyah Syed Bakar bila cerita sal air, ingat dlu masa zaman mula2 msk chini, angkut air dr perigi, sungai, tggu org hantar air, maklumla..generasi pertama felda chini.. xde pun ngamuk2 komplen, happy je walau kena angkut air sndr.. skrg dah nmpk bezanya, maju la dr dlu, ade air paip, pulas je kepala paip, trus kuar air..tggl lg ade masaalah tekanan air slow sikit kat sesetengah kwsn yg tggi, nk mintak diketengahkan isu air ni pun mcm nk ngamuk je, so, DQ dah kata yg isu ni dah diketengahkan, sabo ye.. insyaallah.. selesai la tu nnt..
Saripah Bahyah Syed Bakar kalau pun SSC berpesta sana sini, xde sangkut paut ngan JBA kut asenye, ke ade?

Amie Ali tahniah bro..ko dah tunaikan pe yg ko mampu buat...kan lg bgs jika kita sume thu pe plan tindakan yg di ambil..jgn fkr yg kami ni ade je yg x puas ati..kami nak kesempurnaan yg t'baik..maklum la isu ni dah b'panjangan t'lalu lame..dah t'buku t'lalu lme at ati msg2..aku hrp korg fhm maksud aku...aku xnak lg org ckp yg bkn2 di kemudian ari...
Naza LizaAmie Ali....ko tak datang ke Majlis mnyambut kemerdekaan semalam kalu tak leh jumpa YB....senang sikit nak bincang...ag pun aku BANGGA lah ko salah sorang org baru yg terlalu ambil berat...mcm nilah org yg bertanggung jawab...bagus3....
Azie Yan semalam adalah waktu yg paling sesuai utk merdeka' chini,tp x nmpk pun pejuang2 nye.klau x leh kenal.

Naga Merah positif impact akhirnya..ya sahabat sekelian, ini 'dlm beberapa org' mnyuarakn pndapat yg baik. klu "sume" bmula sebegini dlm apa jua mssalah pn dpt d selesai. permulaan yg baik utk bersatu! Alhamdulillah keep on move! ampun maap dr sy jk da keterlanjuran dlm berbahasa.
Naza LizaNaga Merah..tol tu...aku sokong ko....

Asrul Mohd like statmen Azie Yan 100%....
Dzul Qhairie SAYA MERAKAMKAN JUTAAN PENGHARGAAN KEPADA SAHABAT SSC YANG BERHUJAH BERKENAAN ISU INI...
YANG TERSIMPUL KITA RUNGKAIKAN...
YANG BERMASALAH KITA SELESAIKAN...
YANG BAIK KITA AMBIL...
YANG BURUK KITA CUBA PERBAIKI BERSAMA...
INSYAALLAH...ALLAH PERMUDAHKAN URUSAN KITA SEMUA...:-)
Siti Murni Yang penting kite mempunyai matlamat yg same
Siti Murni KITE SEMUA SAYANG CHINI..
Khairul Noor Razman Abidin kesusahan hari ini adalah kesenangan dimasa hadapan,harap bersabar-by jabatan kerja raya...

Bintang Taurus Selesai la sudah amin...

Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong