INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Jumaat, November 09, 2012

FGVH mengaku silap?Kenyataan FGVH berikutan prestasi semasa saham yang tinggal RM4.61, telah diperingatkan ANAK dari awal lagi. Hujah banyak pokok tua, proses tanam semula dan persaingan dengan syarikat perladangan lain telah diulas oleh penganalisis ekonomi termasuk Penasihat Ekonomi ANAK, Dr Rosli Yaakob sejak cadangan penyenaraian FGVH melalui pembentangan bajet 7 okt 2011 oleh PM.

Adakah CEO FGVH, Dato' Sabri Ahmad baru sedar sekarang?
Mana perginya memorandum berpuluh mukasurat yang ANAK, Biro Felda PKR dan pihak2 lain berikan awal2 lagi mengenai risiko penyenaraian FGVH di Bursa Malaysia?

ANAK buat laporan polis, laporan ke Suhakam, memo ke SKM, Suruhanjaya Securiti, Bank Negara dan menyerah secara tangan kpd Setiausaha Sulit Kanan PM di Putrajaya. Segala pandangan dikemukakan melalui forum, ceramah, dialog dan sidang media berbulan lamanya.

Injuksi di Mahkamah Tinggi Kuantan dan Temerloh juga dibuat. Konvensyen Halatuju Felda di Shah Alam sehari suntuk mendengar pandangan pakar2 berotoriti. Setahun kami turun padang beri penjelasan dan kesedaran mengenai bahaya penyenaraian FGVH.

Himpunan Oren Selamatkan Felda pada 14 Julai 2012 yang dihadiri 5 ribu rakyat antara kemuncak bantahan dan kebimbangan apa akan berlaku diatas risiko kegagalan penyenaraian FGVH. Kami mohon menghadap Ke Bawah Duli Tuanku Yang DiPertuan Agong untuk menyampaikan pandangan agar pertimbangan Tuanku dan campurtangan Majlis Raja2 Melayu.

Mengapa harus diperjudikan nasib 112,635 peneroka yang mana 97 peratus adalah orang melayu?
Mengapa nak dikorbankan dan dicagarkan tanah seluas 360,000 hektar tanah Felda Plantation selama 99 tahun?

Hari ini saham dah merudum. Harga komoditi jatuh teruk. Saham Genting 407 juta unit dalam FGVH sudah diketahui umum. Baru sekarang mereka cipta alasan?

Bagaimana pinjaman saham peneroka dan Staf Felda?

Adakah situasi kejatuhan saham dan harga komoditi sesuatu yang normal dalam konteks pasaran terbuka dunia,sekadar untuk menyedapkan hati para peneroka?
Atau ianya suatu manipulasi dari sindiket membuat untung oleh pihak tertentu yang ada kaitan dengan pemimpin yang memerintah?
Sindiket ini bermaharajalela dengan peluang yang terbuka luas ekoran penyenaraian FGVH dan siapa yang mampu mengawalnya melalui persaingan terbuka dan liberal?

Dr Rosli Yaakob maklumkan kepada saya, dia akan dedah tidak lama sindiket membuat untung segera ini. Untung ini dinikmati orang2 licik yang dilindungi 'orang2 tertentu'.

Contoh terbaru berlaku kepada FELDA IFFCO OIL PRODUCT SDN BHD yang saya dedah minggu lalu. Padah bila kita hanya kejar untung dengan melanggar segala polisi dan prosedur.

Perdana Menteri, Ahmad Maslan, Isa Samad, Faizoull Ahmad dan Sabri Ahmad jangan cari alasan dan menuding jari bila berdepan situasi kritikal ketika ini.

Apapun yang bakal berlaku selepas ini, mereka2 ini mesti dipertanggungjawabkan!!!
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong