INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.WHATSAPP 0163520795

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Rabu, Januari 23, 2013

ANAK ragui perjanjian pinjaman saham FeldaJENGKA - Perjanjian pinjaman yang dibuat peneroka sebagai jaminan membayar semula pinjaman saham sebanyak RM50 sebulan kepada Felda menimbulkan keraguan.

Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman berkata, terdapat beberapa keraguan dalam perjanjian tersebut, sekali gus menimbulkan kebimbangan sekiranya peneroka dijadikan galang ganti.

“Satu surat telah dikeluarkan kepada peneroka meminta mereka membayar semula wang pinjaman sebanyak RM3,812.23. Ini adalah pinjaman pokok yang perlu dibayar untuk 800 unit saham Felda Global Ventures Holdings Bhd dan belum diambil kira bunganya lagi.

“Apa yang menimbulkan keraguan ialah perjanjian yang dibuat terlalu tebal, sehingga 27 muka surat, dan mempunyai perkara-perkara yang menimbulkan kekeliruan,” katanya.

Mazlan berkata,  antara perkara yang meragukan dalam perjanjian tersebut ialah berkaitan dengan kuasa wakil dan tanggung rugi.

Katanya, pernah terjadi sebelum ini di Felda Cahaya Baru, Johor Bahru, di mana warganya hanya menerima pampasan sebanyak RM200,000 berbanding RM1.3 juta kerana melibatkan perjanjian yang mempunyai kuasa wakil.

“Perjanjian hanya melibatkan wang pinjaman sebanyak RM3,812.23, mengapa perlu diwujudkan perjanjian setebal ini? Adakah kerana mereka mahu menjadikan peneroka sebagai galang ganti sekiranya berlaku sebarang kerugian?” katanya.
Mazlan justeru meminta pihak Felda memberi penjelasan terhadap kekeliruan yang timbul kerana terma yang ditetapkan seperti mempunyai perkara tersirat di sebaliknya.

Pesuruhjaya Pas Pahang, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, sepatutnya jumlah yang perlu dibayar peneroka cuma RM3,560 dan bukannya RM3,812.23.

“Peneroka terpaksa menanggung caj-caj yang saya rasa mungkin ada kaitan dengan perjanjian ini. Kita juga pelik kerana dalam perjanjian itu tertulis bahawa peneroka akan menanggung segala kos termasuk yang berkaitan dengan bank,” katanya.

Beliau berkata, apa yang membimbangkan pihaknya apabila pembiayaan Felda tidak mencukupi, kemungkinan mereka akan mendapatkan pembiayaan dengan pelbagai cara termasuk menjadikan peneroka sebagai galang ganti.

“Dahulu Felda mempunyai tabung untuk membuat pembiayaan tanam semula. Sekiranya saham gagal, Felda mungkin akan mengambil segala benda termasuk milik peneroka,” katanya.

Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong