INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.WHATSAPP 0163520795

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Jumaat, Januari 24, 2014

ISU PENGERANG BELUM BERAKHIR LAGI

 
ISU PENGERANG KEMBALI PANAS....

Belum pun reda insiden simbah asid ke atas bas yang membawa 30 orang penduduk Pengerang di depan Menara cyberport JB jam 11 pagi tadi, berlaku pula kekecohan di di tapak Perkuburan Cina Sg Kapal sekitar jam 1.30 tengahari tadi.

Ia ekoran kehadiran beberapa wakil pemaju yang ada kaitan dengan projek RAPID Pengerang membuat aktiviti menanda dan menyemak jumlah kubur di situ. Hampir 100 orang penduduk dipercayai mengepung wakil pemaju dan mengusir mereka keluar. Mujur ada anggota polis yang mententeramkan keadaan.

Tindakan wakil pemaju yang menceroboh kawasan perkuburan ada kaitan dengan notis memindah kubur oleh Pejabat Daerah Kota Tinggi yang dibantah oleh penduduk.

Isu pemindahan kubur, pengambilan tanah penduduk, masadepan persekolahan anak2 dan penempatan baru menjadi panas mutakhir ini. Ia harus diredakan dengan semua pihak terbabit seperti kerajaan negeri, dialog group, petronas, ngo dan penduduk pengerang kembali ke meja rundingan.

Dari awal lagi pendirian PAS, projek RAPID mestilah dibuat atas tanah kerajaan. Kedegilan kerajaan yang bertegas mahu meneruskan projek di kawasan penempatan penduduk telah membawa padah.

P/s mengiringi penduduk membuat laporan polis di Balai polis Pengerang. Turut hadir Cik Anis Afida Azli, beberapa aktivis Ngo Pengerang seperti Sdr Ah Cye dan Zakba. Kebetulan, OCPD Kota Tinggi dan beberapa pegawai kanan polis Kota Tinggi hadir sama membuat pemantauan. Usaha pihak Polis mengawal keadaan sangat dihargai
 
.
Premis simpanan boat di bakar?

Sekitar jam 1.30 tengahari semalam, premis simpanan boat berhampiran Kg Sg Kapal Pengerang pula dipercayai di bakar. Penyelia premis, sdr Ah Hock menceritakan kepada saya bagaimana ada usaha khianat terhadapnya. Beliau yang juga aktivis Pengerang menyerahkan kepada pihak Polis untuk buat siasatan.

7 buah boat dan 15 acuan musnah sama sekali. Kerugian hampir sejuta ringgit.

Saya bersama Anis Afida Azli dan rakan2 Ngo Pengerang melawat premis tersebut jam 6.30 petang semalam. Kebetulan Unit Forensik Bomba sedang membuat pemeriksaan kawasan.

Apa pun, kita serah kepada kewibawaan pihak polis untuk buat siasatan dan tindakan selanjutnya. Sepertimana kata OCPD Kota Tinggi, semua pihak bertanggungjawab memelihara keamanan. Cari jalan penyelesaian untuk kebaikan semua


Tambah kapsyen
 Bas yang bawa 30 orang penduduk Pengerang disimbah asid sekitar jam 11.10 pagi tadi di kawasan parkir dekat Menara MSC Cyberport JB. Suspek seramai 4 orang menaiki Hilux membaling asid dan disaksikan beberapa penumpang. Seorang penumpang, Ah Seng dan driver bas telah buat laporan polis di Balai Polis Central JB.

Ia dipercayai ada kena mengena dengan tindakan 15 orang penduduk cina Pengerang yang memfailkan permohonan semakan kehakiman notis mengalih dan memindahkan perkuburan Cina Pengerang oleh Pihak Pentadbir Tanah. Mereka mewakili keluarga yang telah meninggal dunia, dimana kubur tersebut mahu dipindahkan dalam tempoh selewat2nya mac ini.

Saya bagi pihak Jawatankuasa mempertahankan tanah Pengerang(MANTAP) berasa amat kesal dengan insiden yang cuba menakut2kan penduduk. Sebagai sebuah negara demokrasi, setiap rakyat dijamin di bawah fasal 10 Perlembagaan atas nama kebebasan bersuara, berkumpul dan berpesatuan. Hak mereka ke mahkamah tidak seharusnya di sabotaj dengan tujuan jahat dan menimbulkan kebimbangan kepada rakyat.

MANTAP kekal berpendirian samada Tanah Perkuburan Islam atau bukan Islam tidak harus dipindahkan. Ia sepatutnya kekal di tempat asal. Ia selari dengan pandangan sebelum ini bahawa pembangunan projek RAPID Pengerang hendaklah dibuat atas tanah kerajaan tanpa mengorbankan penempatan penduduk.

MANTAP mendesak polis membuat siasatan segera dan tindakan yang sewajarnya.

MAZLAN ALIMAN
Timbalan Pengerusi MANTAP
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

1 ulasan:

5 berkata...

Assalam GP!Tak lama lagi kita semua pakat jadi pelarian dalam negara sendiri.Kita akan jadi melukut tepi gantang ja.Rumah2 kat joho dah jadi milik orang singapora.macam kat Kuantan gak lynas.Yang duk dapat komisen, sapa yang dapat?????.Rakyat ka,kera jaan ka atau.....??????!!!!!.

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong