INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

SABUN MADU KELULUT.WHATSAPP 0163520795

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Khamis, September 04, 2014

AKHIRNYA FELDA KALAH DALAM KES SAMAN ARTIKAL DI SUARA KEADILAN

 Mahkamah Persekutuan, hari ini, menolak rayuan saman The Federal Land Development Authority (Felda) bernilai RM 200 juta ke atas Ahli Parlimen Wangsa Maju, Tan Wee Kwong. Lima hakim Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan sebelum ini yang menolak saman Felda.
Mahkamah Persekutuan menerima keputusan hakim Mahkamah Tinggi Datin Zabariah Mohd Yusof yang memutuskan bahawa sungguhpun artikel tersebut merupakan satu fitnah, namun FELDA dan syarikat pelaburannya gagal membuktikan bahawa Dr Tan mengeluarkan kata-kata itu dan bertanggungjawab terhadap penerbitan perkataan memfitnah dalam laporan akhbar.
Pada 25 Januari 2011, FELDA dan syarikat pelaburannya, FELDA Global Ventures Holdings Sdn Bhd memfailkan saman itu mengenai perkataan memfitnah yang disiarkan terhadapnya dalam artikel di muka hadapan ‘Suara Keadilan’ bertajuk ‘Kontroversi’.
Artikel itu bersambung di muka tiga di bawah tajuk ‘Bina bangunan RM662 juta hanya libatkan tiga individu’ (Only three people involved in putting up RM662 million building).
Plaintif mendakwa, artikel itu telah memfitnah mereka kerana perkataan tersebut membayangkan bahawa pemilikan dan pembinaan Menara FELDA di kawasan Tiga Segi Emas Kuala Lumpur akan memanfaatkan gabungannya.
Dr Tan dalam kenyataan pembelaan berkata, perkataan itu mengandungi komen yang adil mengenai perkara melibatkan kepentingan awam.
Ketika menolak saman itu, Zabariah mendapati bahawa perkataan memfitnah yang menuduh FELDA dan syarikat pelaburannya salah guna pengurusan dan kedudukan kewangannya, telah menyerang FELDA dalam perkara ia melaksanakan hal-ehwalnya.
Dalam alasan panjang lebarnya, bagaimanapun beliau memutuskan bahawa FELDA dan FELDA Global Ventures tidak dapat membuktikan bahawa Dr Tan telah mengeluarkan kata-kata memfitnah itu kapada pemberita Suara Keadilan, Faizal Zakaria.
Beliau berkata, Faizal tidak dipanggil untuk memberi keterangan semasa perbicaraan saman itu.
“Tidak pernah pada hakikatnya dipersetujui bahawa defendan (Dr Tan) mengeluarkan kata-kata itu kepada pemberita. Apa yang dipersetujui ialah defendan ditemu bual oleh Faizal,” kata beliau.
Zabariah berkata, tidak dipertikaikan bahawa ada penerbitan artikel itu kemudiannya mengenai temu bual tersebut tetapi ia tidak membuktikan bahawa apa yang diterbitkan dalam artikel berkenaan adalah kata-kata Dr Tan.

Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong