INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

MADU KELULUT CHINI 4

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Memuatkan ...

Isnin, Disember 03, 2012

SKM Membatalkan Mesy Agong KPF ???


Oh....... KPF malang nasib mu .. Jasa mu banyak, ramai yg cemburu ......
"Salam Kwan2 .....
Amatlah sedih perkembangan yg berlaku dlm KPF kini, sana sini suara2 bimbang mehantui kita setiap malam sebelum kita masuk tidur, pastikan kita sama2 fikir dan membuat sesuatu sebelum kita tidur dgn selesa dan tenteram malam ini ....

••• Pertama - Cadangan ambil alih ekuiti KPF dlm Felda Holdings (FH) sebanyak 22%. 
Ketika ini KPF miliki 51% dan FGV miliki 49% dlm FH.
Dgn cdangan ini, KPF hanya miliki 29% dan tidak lagi menguasai ekuiti dlm FH.
Sebaliknya FGV akan miliki 71% dlm FH dan menjadi majoriti shareholder dlm FH.
Apa2 keputusan berkaitan operasi sykt dibawah FH tidak lagi memerlukan persetujuan KPF.
Ertinya kuasa penuh terletak pd FGV.
Sebagai balasan kpd pengambilalehan ini, KPF ditawarkan miliki hanya 10 pegangan saham dlm FGV.
Itu pun bukan pegangan terus tetapi melalui Felda Aset Holdings yg ditubuhkan sebagai special vehicle
yg dipengrusikan Tan Sri Isa Samad.
Kesan kpd pengurangan ekuiti ini akan menyebabkan KPF hilang kuasa penuh ke atas operasi sykt Felda dibwah FH dan pendapatan KPF mungkin terjejas teruk.

••• Kedua - ialah keputusan SKM membatalkan Mesyuarat Agong KPF jun lalu"......
Kesian KPF,
Kesian mada depan Peneroka,
Kesian Felda
dan Kesiani lah diri kita juga .....

Kwan2 fikirkan lah, Masa depan kita, Anak2 dan Cucu2 kira ....
Disini bumi kita pijak,
Disini jugalah langit kita junjung ....
Kita mungkin tak punya Pangkat & Kuasa tapi Kita mempunyai akal untuk bertindak dan iman untuk menunjuk arah ....
Jangan biarkan anak bini kita menunggu lama-lama hingga KPF diambil org ......




Bila mendengar berita SKM membatalkan mesy agong kpf jun lalu, maka malangnya nasib seluruh ahlinya.
Kepada yg menyimpan byak atau penuh dlm kpf, memang tersentak bila dengar mesy dibatalkan. Tidak masuk akal..dividen 18% dah dibayar. Org fgv dakwa kadar ni rendah sgt dan kalau join listing tentu dapat double!!! Bole jd betul ikut kiraan yg bijak2 dari fgv.
Yg peliknya pegawai SKM sendiri turut hadir dlm mesy agong lalu...tiba2 kata batal.Pelik...mcm ada tangan2 ajaib yg menganggu. Tak kan lah pak menteri tak tau undang2...nak sorok apa lg? Tengok bos2 SKM kat pwtc tenang...riak2 air muka dah tau...kepuasan bekerja tidak mungkin dicapai kalau menerima tekanan. Lebih baik bersara...bebas..sbb itu dakwaan penjawat awam tidak bebas buat keputusan memang ada kebenarannya.Kata2 bekas IGP semlm ada kebenarannya...tambah luka lagi seorg penyangak di balai mencadangkan ekuiti kpf dlm felda holdings dikurangkan 22% dan tinggal lah baki 29%.
Dgn baki ekuiti kpf yg ada dan mesy agong semula yg akan dikendalikan sepenuhnya oleh SKM, apa lah yg mampu kpf pertahankan lagi??
Kehebatan kpf hanya akan tinggal nama saja.
Bole kah dipercayai org spt isa, sabri dan faizol.
Tentu ada yg kata belum cuba belum tau!!!
Mane tau kpf lebih baik dibwah naungan dan bimbingan isa??? Tak gitu??
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong