INI BLOG PENEROKA FELDA ADMIN HANYA MENYOKONG GERAKKAN ISLAM ALIRAN SUNNAH WAL JAMAAH SAHAJA

"Felda untuk Felda dan Generasinya"
Orang luar boleh masuk tapi di bawah kuasa Felda ..
Bukanya masuk untuk menguasai Felda.

“Dalam Isu FELDA
Berkaitan Ketidak Puasan Hati,
Komplen Dan Rungutan
Didalam Blog Ini
Ia Terlebih Dulu Telah Dibawa Berunding
Diperingkat Rancangan

MADU KELULUT CHINI 4

10 ARTIKAL TERKINI

CARIAN BLOG INI

Memuatkan ...

Selasa, Januari 21, 2014

SEMBANG FB - HALA TUJU KEMANA ALP BAWA KPF ...

UNTUK RENONGAN AHLI DAN ALP KPF

KPF sekarang mempunyai melebihi 2.5 billion wang tunai. KPF adalah hak peneroka dan anak anak peneroka kerana majority saham adalah milik peneroka dan anak anak peneroka sekarang.

1. Ada-kah keangotaan ALP melambangkan kepentingan ahli ahli ini?

2. Ada-kah keputusan pelaburan dalam KPF nanti lebih mementingkan kepentingan ahli atau kepentingan pengurusan FELDA?

Cadangan saya Pengerusi, setiausaha dan bendahari hendaklah bukan dari DG atau pegawai kanan Felda seperti dilantik sekarang. Kerana dikhuatiri berlaku Conflict Of Interest. Undang2 kecil juga menyebut perlantikan pengerusi, setiausaha, hendaklah terdiri dari ALP dilantik. Lagi pun Felda sudah tiada mempunyai apa kepentingan setelah saham FH dijual.

Dan lebih baik lagi satu mesyuarat Khas dibuat melantik semula Pengerusi menggantikan yang ada sekarang. Rujuk undang2 kecik KPF..

Pandangan : ALP dikalangan pengurusan Felda adalah baik kerana ada kesinambungan urusan operasi Felda yg boleh menguntungkan KPF.Ia juga dilihat sebagai satu jaminan kepada kelestarian perjalananan KPF yg memastikan ianya terus utuh memberi keuntungan dan kebaikan kepada ahlinya iaitu warga Felda itu sendiri.FELDA merupakan tunjang kekuatan KPF dlm urusan pelaburan di dlm Felda atau di luar.Branding FELDA itu sendiri telah memberi keyakinan kpd syarikat2 utama negara dan luar negera utk memberi ruang KPF melabur dlm syarikat mereka.Ini kekuatan dan peluang KPF utk terus berdaya saing dan unggul serta terus maju jaya.Perlu melihat " THE SUPPLY CHAIN OF FELDA " barulah kita lebih faham akan keistimewaannya.

KPF dan FELDA merupakan satu SINERGI yg secara berterusan (sustainable ) membawa kebaikan kepada ahlinya. Perancangan jangka masa pendek dan jangka masa panjang perlu di bincangkan dlm makmal pelan perniagaan KPF.Pelan ini pula diterangkan kpd ahlinya bagi memberi keyakinan dan kefahaman ttg operasi dan perjalanan pelaburan KPF. THIS IS THE JOURNEY OF KPF.

Saudara Shah Mali.. KPF dulu memang tegak oleh kerana Pengerusinya adalah dari DG2 yang mementingkan pendapatan KPF iaitu ahli. Sebab itu KPF berjaya mendapat saham Felda Holding dengan harga yang cukup rendah atas usaha DG2 terdahulu. TETAPI pengerusi sekarang iaitu DG sekarang memilih langkah yang jauh menyimpang. Mementingkan kedudukan sendiri bukan ahli. Berpuluh tahun usaha Pengerusi2 terdahulu akhirnya KPF terpilih sebagai Koperasi tersohor tetapi dalam sekelip mata pula nama KPF tercalar oleh kerana pimpinan yang salah. Dimana dikatakan ada kesinambungan nya kalau yang memutuskan nya adalah DG Felda sendiri iaitu Pengerusi KPF. Dulu KPF beli saham Felda Holding dengan harga yang cukup murah dan membawa pulangan yang cukup tinggi. Hari ini KPF terpaksa membeli saham FGV dengan harga yang tinggi tetapi pulangan nya??.

Felda Holding dahulu pun, mempunyai niat untuk membantu KPF sebab itu harga ditawarkan kepada KPF hanya sebagai token saja. Tetapi dengan FGV ni niatnya berniaga sebab itu membeli saham FH dlm KPF dengan harga yang murah. Disini pun kita sudah nampak kepincangan Kepimpinan KPF...maaf

Perkara ini perlu di lihat secara faktanya..Persoalannya adakah faktanya begitu...siapakah yg boleh mengesahkan secara tektitalnya mcm yg diutarakan oleh Sdr. Shaharudin dari sudut ekonomi dan legalnya..Adakah yg diutarakan merupakan fakta yg sebenar atau pun satu perseption dan tanggapan dari ediologi pemikiran motifan.

Kiikikikikikiki .... Setelah pegangan kpf terhadap felda holding dilacurkan kepada FGV masih ada lagi org umno yg bermimpi felda holding masih mendatangkan keuntungan kepada kpf.... Cerita dongeng itu dicanang untuk menunjukkan kebebalan akal mereka sendiri ... Kikikiiki... Dah khianat harta peneroka masih lagi nak jadik peneraju kpf ?? Tak tahu malu ke ?

Kpf tertubuh sekitar tahun 78/79 atau seawal 1980..tertubuhnya sebagai penyokong aktiviti felda holding.pelabur utama staff felda dan sebahagian peneroka sahaja . Setelah kpf menunjukkan prestasi dividen yg baik bilangan pelaburan kian bertambah.bantuan kerajaan turut menambah jumlah pelaburan melalui agihan 2000 boleh tun ghafar( almarhum).jumlah pelabur kian bertambah apabila 2nd generation turut melabur.saya pernah bersama penyelia peneroka berkempen supaya peneroka melabur dlm kpf seawal penubuhannya.,
Bukan mudah mengajak peneroka melabur ketika itu.akhirnya kpf berkembang bersama fhb.


Baca balik perjanjian peneroka masuk felda .. Segala kos operasi gaji kakitangan kilang dan pejabat felda di potong dari pendapatan peneroka dan akhirnya felda diswastakan mengikut dasar penswastaan tun mahathir kpf laa satu satunya entiti yg mewakili peneroka sebagai badan yg memegang amanah pemilikan peneroka terhadap felda holding ... Merupakan satu pengkhianatan besar apabila harta kebanggaan peneroka kini dilacurkan oleh pemimpin pemimpin umno yg menerajui felda ....
Stumble
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

KPF adalah milik peneroka dan kakitangan. KPF maju membangun kerana adanya kedua2 entiti ini. Syarikat Felda di bawah Felda holdings jugak berkembang maju kerana sokongan warga peneroka. Sekarang syarikat yg dibina oleh Felda sendiri bersama tangan2 peneroka dan kakitangan lebur kerana politik yg tamak tanpa memikirkan masa depan pelaburan peneroka. Badan yg menjadi tempat peneroka bergantung sudah pupus ditangan pengkhianat bangsa sendiri. FGV menjadi pemusnah peneroka. Pegangan 20 peratus saham peneroka dlm FGV melalui tabung amanah diuruskan oleh pemimpin yg bergelumang dengan rasuah.
KPF sekarang kaya dengan memegang tunai kira2 rm5billion. ALP yg dipengerusikan oleh DG Felda sudah mula gelap mata. Dia lupa tanggongjwab dan amanah menjadi Pengerusi. Pengerusi KPF lebih mementingkan tempolok diri. Mana kan tidak! Dia mengambil kesempatan membolot dan menguasai KPF. Semua ahli lembaga termasuk bekas2 lembaga sejak KPF ditubuhkan diberikan bayaran sagu hati atas jasa dan sumbangn terhadap kemajuan KPF. Tiada siapa bantah dan rasanya semua ahli setuju mereka diberikan sagu hati kerana menjaga KPF hingga setanding Koperasi taraf dunia. Purata mereka dibayar antara rm20ribu-rm25 ribu seorg. Ini jugak termasuk mantan2 DG yg pernah memegang jawatan Pengerusi KPF dan sebilangan pegawai Felda dan syarikat yg pernah menjadi anggota lembaga. Termasuk juga ayahanda bonds peneroka yg turut menjadi ahli lembaga KPF. Sekalung tahniah kepada bekas2 para lembaga yg bekerja keras menjaga KPF sehingga berjaya.
Yang di persoalkan mengapa DG dan ahli lembaga baru mendapat habuan luar biasa dari lembaga yg lalu? Apa asas perkiraan? Adakah kerana jasa ahli lembaga KPF baru melelong KPF kpd FGV. Adakah lembaga lama tak berguna ? Mengapa DG yg baru pegang jawatan 6 bulan mendpat habuan rm40 ribu? Benarkah DG guna kuasa veto meminda minit mesyuarat???
Dengan habuan besar rm40ribu yg disogok oleh DG, benarkah ahli lembaga KPF yg baru bersetuju meluluskan bayaran sponsorship rm1juta kepada kelab Felda United? Ada kalangan lembaga berkata mereka tidak tahu menahu bayaran rm1 juta kpd kelab bola Felda. Tidak ada kertas mesyuarat berkenaan sumbangn rm1juta. Sebaliknya hanya sekeping nota diedarkan kpd ahli lembaga.
Mesti diingat bahawa DG Felda adalah Pengerusi atau Presiden kelab bola Felda united. DG adalah Pengerusi KPF. Tidak kah ini diistilahkan conflict of interest? Tidak kah ini salah dari segi peraturan?
Kelab bola Felda adalah antara yg paling mahal dan eksklusif dari segi gaji pengurusannya, pengurus dan pemain2 serta jurulatih. Tidak kah cukup dengan dana Felda rm5 juta? Mengapa perlu KPF menaja lagi? Tak bole kah belanja berjimat2 dengan bajet yg ada? Apa perlunya org FAM dilantik pengarah sukan Felda dengan gaji rm30ribu? Tak kan saudara Pengerusi yg dilantik sebagai Pengurus nak diberikan gaji rm5 ribu. Cekai2 pun tak kurang rm15k??? Mengapa pula DG dan pengarah2 Felda dibayar lagi elaun lembaga bola rm5 ribu sebulan? Ada pulak bayaran insentif lain? Sepatutnya kalau menang dlm mane2 game, pemain pengrus dan coach lah yg dapat habuan. Mengapa pulak pengarah Felda pun dapat bonus menang termasuk DG??? Pegawai buat bocer bodoh pon dpat habuan bulanan. Ni apa cite???
Ada baiknya Pengerusi KPF ditukar nama Presiden atau Pengerusi Eksekutif supaya dia punya kuasa mutlak dalam KPF. Jadi, tanggongjwab ALP tak lah dipersoalkan jika ada perkara berbangkit nanti. Lebih manis dan lengkap pula kalau Pengerusi Felda dilantik sebagai Penasihat Eksekutif KPF. Jadi, nampak lah gah lagi KPF dan lebih berdaya saing di persada dunia. Tak gitu wahai ahli2 KPF?????

kosong

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By Blogger Widgets

kosong